Aflată în vizită la București, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis un mesaj către poporul român chiar din Parlamentul României: „Mă aflu astăzi în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, cu un singur apel: Nu renunţaţi la Europa, nu renunţaţi la noi!”.

„Vremea celor două Europe s-a încheiat”

Şefa Parlamentului European se află luni şi marţi la Bucureşti. Ea a fost primită la Cotroceni și la Palatul Victoria de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă. După aceste întâlniri, Roberta Metsola a susținut un discurs în Parlamentul României, în fața deputaților și senatorilor.

„România va adera la Schengen şi o va face în curând. (...) Vremea celor două Europe s-a încheiat şi sunt încrezătoare că toată lumea îşi va da seama de acest lucru în curând”, a spus politiciana din Malta, citată de Hotnews.ro. 

Primirea în Schengen nu este un cadou

Pe lângă apelul ca România să nu renunțe la Europa, Metsola a lăudat țara noastră și a spus că merită pe deplin să fie primită în Spațiul Schengen, iar decizia luată în consiliul JAI a fost una greșită.

„Vreau să abordez un aspect pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România. Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea între europeni, despre faptul că putem să facem faţă împreună ameninţărilor comune. Este o piesă care lipseşte din puzzle-ul pe care îl reprezintă construcţia de Europei. Şi înţeleg că avem datoria şi responsabilitatea de a o pune în aplicare cât mai curând”, a spus șefa Parlamentului European, potrivit Spotmedia.ro. 

„Noi suntem poporul”

Ea a mai vorbit și despre lupta României pentru democrație și pentru „un loc la masa europeană”: „Suntem cu toţii diferiţi, dar merităm cu toţii aceeaşi şansă - acesta este etosul Europei de astăzi. Despre asta au fost revoluţiile Europei. Aici, în România, într-o zi de decembrie, o generație s-a ridicat strigând „noi suntem poporul”. România a trecut printr-o revoluție pentru a-și lua locul cuvenit la masa europeană”. 

Totodată, Roberta Metsola a afirmat că Europa a văzut cum românii și-au deschis „inimile și casele” pentru refugiații ucraineni. „Nu voi uita niciodată imaginile cu românii care se grăbeau în regiunea de graniţă pentru a ajuta. Transportând jucării, pături, ursuleţi de pluş, alimente, nu aţi aşteptat ca cineva să vă spună ce să faceţi, pur şi simplu aţi făcut-o şi aţi dat speranţă celor care au lăsat totul în urmă. Solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstraţie a valorilor europene fundamentale”, a spus șefa PE. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!