Orădenii de pe dealurile oraşului reclamă că, de două săptămâni, rămân în fiecare seară fără apă la robinete.

"Se opreşte în fiecare seară apa!"

Reclamanţii spun că se vor plânge Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi instanţei de judecată în cazul în care Compania de Apă Oradea nu va lua măsuri.

"De două săptămâni pe străzile Prunilor, Piersicilor şi altele din zonă se opreşte în fiecare seară apa. Fiecare întrerupere durează circa trei - patru ore, exact când vine lumea de la lucru şi ar face un duş, şi-ar pune hainele la spălat sau ar găti ceva", a declarat pentru BIHOREANUL Anamaria Făcăleţ, locuitoare a zonei.

Orădeanca spune că peste zi presiunea apei de la robinet este mult mai slabă decât ar trebui în mod normal. "Zilele trecute apa curgea atât de slab încât n-am mai pus hainele la spălat pentru că îmi era frică să nu îmi stric maşina", a spus orădeanca.

"Nu răspunde nimeni!"

Revoltaţi, oamenii au asaltat cu telefoane şi email-uri conducerea Companiei de Apă şi au depus plângeri prin aplicaţia Oradea City Report.

"Avem cod roşu de caniculă, dar apă nu avem! Vă rog să remediaţi problema şi să ne daţi un răspuns privind întreruperea repetată de apă în fiecare zi, seara, după-amiaza fără a fi înştiinţaţi de ele", s-a plâns joi, prin aplicaţia OCR, orădeanca Aniela Morariu.

Oamenii spun că nici măcar nu au cui cere lămuriri. "La telefonul companiei nu răspunde nimeni, astfel nu ştim când, de ce şi cât avem aceste întreruperi de apă nefiind înştiinţaţi în niciun mod", a transmis petenta.

Reclamanta a cerut conducerii companiei, în numele vecinilor, un răspuns cu privire la modul de rezolvare a problemei. "În caz contrar vom fi nevoiţi să acţionăm pe cale legală pentru obligaţia de a face", a avertizat Morariu.

Apă pentru irigat

Contactat de BIHOREANUL directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea, pune întreruperile dese de apă din zonele de deal pe seama consumului ridicat.

"Consumul de apă pe staţia care deserveşte străzile Piersicilor şi Caişilor, de exemplu, a crescut de la 20 metri cubi pe oră pe timp de iarnă, de mai bine de două ori, la 50 metri cubi pe oră în ultima perioadă. La astfel de consumuri, împinse la limita capacităţii, pompele decuplează din panoul electric ca să nu se ardă", a explicat, joi, pentru BIHOREANUL, directorul CAO, Lucian Chindlea.

Potrivit acestuia, consumul de apă a explodat pentru că, având în vedere seceta prelungită din ultima perioadă, mulţi orădeni care locuiesc în zona de deal îşi udă grădinile cu apă potabilă.

"Seara, când mai mulţi locuitori îşi udă grădinile simultan, pompele ajung la capacitate maximă şi se opresc. Sistemul de alimentare cu apă a oraşului nu este dimensionat pentru irigaţii, ci pentru consum casnic", a explicat Chindlea.

"Lucrăm la remedierea problemei"

Potrivit directorului, înlocuirea pompelor cu altele de o capacitate mai mare ar creşte consumul de energie electrică şi ar acoperi vârfuri de sarcină care apar doar câteva săptămâni pe an, fapt pentru care nu s-ar justifica.

"Lucrăm la remedierea problemei. Încercăm să alimentăm o parte dintre consumatori dintr-o altă staţie de pompare, astfel încât consumul pe aceasta să scadă. Sperăm ca începând din seara aceasta să nu mai avem probleme", declarat directorul.

Lucian Chindlea a spus că, în momentul de faţă, Oradea nu se confruntă cu o criză de apă care să implice raţionalizarea consumului.

După cum BIHOREANUL a mai scris oraşul se alimentează cu apă din Crişul Repede, iar debitele sunt, deocamdată, îndestulătoare pentru necesarul municipiului.

Pe de altă parte, din cauza secetei prelungite, mai multe primării de comune din diverse zone ale județului Bihor restrâng programul de furnizare a apei potabile, oprind-o pe timpul nopții.

În Oradea, susțin autoritățile, nu se pune deocamdată această problemă, însă la nivelul județului sunt necesare soluții pentru stoparea risipei și a furtului de apă, folosită pentru irigarea grădinilor sau în ferme zootehnice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!