Primăria Oradea introduce în zona centrală locurile de parcare de culoare roşie, unde tariful de parcare va fi dublu, de 8 lei pe oră, pentru a determina şoferii să îşi lase maşinile în parcările subterane sau supraetajate.

"Nu suntem de acord"

Proiectul privind fiscalitatea locală aferentă anului 2022 - care prevede indexarea impozitelor cu rata inflaţiei de 2,6% şi majorarea taxelor Administraţiei Domeniului Public cu procente între 10% şi 20% - a fost adoptat cu votul exclusiv al consilierilor PNL.

Reprezentanţii PSD şi UDMR au votat împotriva majorării fiscalităţii. "Nu suntem de acord cu majorarea taxelor şi impozitelor", a protestat consilierul PSD, Adrian Madar.

Consilierul a declarat că majorarea taxei de parcare în zona centrală este incorectă. "Introducea zonei «zero», în care locurile sunt marcate cu roşu, nu este justificată de niciun interes public. Astăzi dacă parchezi în centru plăteşti 4 lei în loc de 3, cât este în restul oraşului, iar de acum vei plăti 8 lei. Nu este corect. Nu s-a făcut nicio investiţie pentru a justifica acest lucru", a zis Madar.

Social-democratul s-a opus inclusiv creşterii taxelor practicate de către Administraţia Domeniului Public, care administrează cimitirul, pieţele şi ştrandurile orădene.

"În ceea ce priveşte majorarea taxelor percepute de ADP în Cimitirul Municipal, ţin să precizez că există un monopol al administraţiei acolo. Faptul că majorăm tarifele cu 10% - 30% nu este corect", a declarat Madar.

Consilierul a susţinut că Primăria Oradea devine tot mai bogată, dar administrează un oraş cu o populaţie tot mai săracă. "Urmărind execuţia bugetară, se poate vedea că veniturile Primăriei au crescut cu 15%, în condiţiile în care inflaţia a fost de 3,8%. Primăriei îi merge mai bine decât propriilor cetăţeni", a spus social-democratul.

"Nu dezinformaţi..."

În replică, primarul Florin Birta a insistat asupra faptului că impozitele orădenilor nu se vor majora, dar a recunoscut că va urma, în schimb, o creştere a unor taxe. "Vă rog să nu dezinformaţi. Impozitele nu au fost majorate. Doar că a fost aplicat 2,6%, inflaţia prevăzută de Codul Fiscal. Recunosc că sunt însă anumite tarife care vor creşte. La ADP sunt costuri care au crescut", a spus Birta.

Primarul a pledat în favoarea parcărilor de culoare roşie, taxate usturător cu 8 lei pe oră. "Taxa de parcare din zona parcărilor supraetajate sau subterane din zona centrală eu o consider normală. Dacă poţi parca cu 3 lei pe oră, dar tu parchezi pe strada Primăriei şi blochezi tramvaiul, avem o problemă", a susţinut Birta.

În plus, primarul a spus că este chiar de dorit ca bugetul local să îşi majoreze veniturile de la un an la altul, aşa cum reclama Madar. "Faptul că veniturile proprii ale Primăriei au crescut e un lucru normal pentru un oraş care se dezvoltă. Aşa ar trebui să facă orice administraţie publică din ţară", a declarat primarul Oradiei.

Se scumpeşte parcarea!

În conferinţa de presă care a precedat reuniunea Consiliului Local, Florin Birta a explicat că municipalitatea va introduce parcările de culoare roşie pe o rază de 300 metri de la parcările subterane şi supraetajate din zona centrală, pentru a fluidiza circulaţia.

Primarul nu a ştiut preciza despre câte locuri de parcare este vorba, acest lucru urmând să fie stabilit de către Direcţia Patrimoniu Imobiliar, care le gestionează. "Sunt situaţii în care parcările supraterane sau cea subterană din zona centrală sunt mai mult de jumătatea goale, cei care vin în zonă preferând să parcheze pe carosabil. Această diferenţă între 8 lei pe oră şi 3 lei pe oră sper că îi va determina pe şoferi să îşi lase maşinile în parcările supraetajate", a argumentat Birta.

În parcările supraterane şoferii plătesc un tarif de 3 lei pe oră, la fel ca pe marcajul alb, şi au avantajul de a fi taxaţi "la minut".

"Zona roşie va fi taxată cu 8 opt lei pe oră, pentru parcarea pe galben se va plăti 4 lei pe oră, la fel ca anul trecut, pe marcajul alb se va plăti 3 lei pe oră, iar în parcările supraetajate tot 3 lei pe oră, până la ora 18, respectiv 1,5 lei pe oră în timpul nopţii până dimineaţa la 7", a explicat edilul.

Municipalitatea va păstra preţul abonamentului în zona "albă" la nivelul din 2021, adică la 120 lei pe lună, pentru persoanele fizice. În schimb, tariful va fi majorat cu 50%, la 180 lei pe lună, pentru firme.

La fel, taxa pentru parcarea la domiciliu se va majora de la 130 lei la 160 lei, iar cuantumul ei ar putea creşte şi mai mult în cazul în care vecinii se vor ambiţiona să liciteze pentru acelaşi loc de parcare.

224 lei impozit pentru două camere

Conform proiectului aprobat vineri, începând din 2022, indexarea cu rata inflaţiei de 2,6% aferentă anului 2020 va majora impozitul pe proprietate pentru o pentru o garsonieră de 36 metri pătraţi de la 117 lei, cât e anul acesta, la 120 lei, cel pentru un apartament cu două camere de 66 mp de la 218 la 224 lei, iar pentru un apartament cu trei camere de 77 mp de la 281 la 288 lei.

Impozitul pentru un autovehicul cu o motorizare de 1.400 cmc va creşte de la 80 lei la 83 lei, iar cel pentru unul de 1.900 cmc de la 249 lei la 255 lei.

După cum BIHOREANUL a mai scris, cele mai mari majorări se vor aplica de către ADP, pentru a compensa scumpirea energiei electice, a carburanţilor şi creşterea salariilor. Spre exemplu, taxa pentru închirierea unei mese în pieţele orădene va creştere de la 230 lei la 250 lei lunar (cu 19%), iar taxa de acces la Zoo va urca de la 18 lei la 20 lei (11%).

În ce priveşte aquapark-ul Nymphaea, biletul pentru o zi se va scumpi de la 60 lei la 70 lei (17%), chiria pentru un prosop pentru saună de la 2 lei la 5 lei (150%), iar un abonament de înot cu 10 intrări de la 110 lei la 135 lei (23%).

La Cimitirul Municipal, ADP va majora cuantumul taxei pentru preluarea decedaţilor de la 120 lei la 130 lei (8%), a celei pentru închirierea capelei de la 80 lei la 100 lei (25%), iar a celei pentru depozitarea decedatului la camera de frig de la 100 lei la 150 lei pe zi.