Medicina modernă le oferă, acum, bihorencelor o şansă unică de a avea grijă de sănătatea bebeluşilor, ȋncă din primele clipe de viaţă. Este vorba despre posibilitatea recoltării la naştere a celulelor stem placentare şi ombilicale, o măsură preventivă care ar putea salva viaţa copiilor, ȋn viitor.

De la ȋnceputul anului 2022 şi până ȋn august, 129 de bihorence ȋnsărcinate au ales recoltarea placentei la naştere, alături de sângele şi ţesutul ombilical, şi stocarea lor, în condiţii de criogenie, pentru a trata eventuale probleme de sănătate cu care copilul s-ar putea confrunta.

"Primesc multe ȋntrebări, de la gravide, despre recoltarea la naştere de celule stem din cordon şi placentă. Le spun ȋntotdeauna pacientelor mele că prevenţia e sfântă, pentru că nu ştim niciodată ce ne rezervă viitorul. E demonstrat ştiinţific că celulele stem din placentă au proprietăţi unice şi, ȋn doar câţiva ani, cu ajutorul acestora vor fi tratate sute de boli grave. Suntem norocoşi că, ȋn România, avem acces la servicii precum recoltarea şi stocarea placentei, ȋmpreună cu sângele şi ţesutul ombilical, şi e păcat să nu profităm de această şansă", ne-a spus dr. Anca Copos, medic primar obsterică-ginecologie.

Recoltarea este efectuată de către medicul care asistă naşterea, fie naturală sau prin cezariană. Se poate recolta atât ȋn spitalele de stat, cât şi ȋn cele private, iar procedura este sigură, rapidă şi complet nedureroasă pentru bebeluş şi proaspăta mămică.

Celulele stem din cordonul ombilical sunt folosite ȋncă din anii ’80 ȋn medicină. Peste 80 de tratamente pentru boli grave, precum sechele AVC, paralizie cerebrală, cancere şi leucemii, sunt aprobate astăzi de autorităţile europene şi americane. Sunt şi la noi ȋn ţară zeci de pacienţi, copii cu tulburări din spectrul autist sau paralizie cerebrală, care au beneficiat de transfuzii cu celule stem, atât ȋn spitale de stat, cât şi private.

Posibilitatea recoltării placentei la naştere este una relativ recentă, iar ȋn România există de doar câţiva ani. Serviciul mai este disponibil ȋn câteva ţări europene, precum Germania şi Marea Britanie, unde se bucură de un foarte mare succes. Acest succes are la bază rezultatele ȋncurajatoare ale studiilor asupra celulelor stem placentare, mai multe, mai diverse şi cu un potenţial terapeutic uriaş, faţă de cele ombilicale. Astfel, cercetătorii dau semnale că ȋn următorul deceniu ele vor putea fi folosite pentru tratarea unor afecţiuni precum diabetul, Alzheimer sau Parkinson.

Recoltarea la naştere a placentei, alături de ţesut şi sânge ombilical, este disponibilă, ȋn România, doar la Cord Blood Center, una dintre cele mai mari bănci de celule stem europene, prima din ţara noastră. Este de astfel şi singura de la noi care a investit în două laboratoare de ultimă generaţie, unul în Cluj-Napoca şi altul în Capitală.

Gravidele interesate de această procedură se pot informa direct de la medical ginecolog şi pot afla detalii despre cel mai complex pachet de recoltare celule stem la naştere pe website-ul companiei.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!