Procurorii DIICOT au făcut, luni, percheziții la sediul firmei NIS Petrol, subsidiara Gazprom în România, având suspiciunea că a transmis ilegal în Rusia informații privind zăcămintele de țiței din țara noastră.

Potrivit presei centrale, perchezițiile s-au făcut la sediile din Timișoara și București ale NIS Petrol, dar și la domiciliul unor angajați.

DIICOT Timișoara a precizat că este vorba de 9 percheziții, iar cauza are ca obiect „comiterea infracțiunilor de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice și transfer neautorizat de date informatice”.

Anchetatorii au ridicat mai multe documente şi computere.

NIS Petrol este o companie petrolieră sârbească cu activităţi în sud-estul Europei, parte a grupului rusesc Gazprom Neft.

Boicotată în Bihor

În ultimul deceniu, NIS Petrol a făcut prospecțiuni și în Bihor, în baza unor acorduri încheiate cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anul 2010. Activitatea firmei a fost blocată de mai multe ori, prin proteste ale bihorenilor, care s-au temut că NIS caută gaze de șist care, ulterior, vor fi exploatate prin metoda fracturării hidraulice.

Însuşi preşedintele NIS Petrol, Vadim Smirnov, a venit atunci la Oradea pentru a da asigurări că nu se caută gaze de şist, ci resurse convenţionale. 

Mai mult, NIS Petrol a acționat ilegal, demarând prospecțiuni într-unul dintre perimetre, EX-1 Tria, înainte de a avea acordurile necesare din partea autorizațiilor locale.

În 2019, compania rusească a anunțat că a identificat zăcăminte petroliere în partea de vest a țării, iar sursele BIHOREANULUI au arătat că cel puțin unul este în Bihor. NIS urma să demareze și exploatarea zăcămintelor, însă informații privind această activitate nu au mai fost făcute publice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!