Sâmbătă, 15 mai a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 130/2021 prin care procedura penală a fost modificată ca efect al deciziei din 7 aprilie a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că, în materie penală, "este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării".

Conform noii legi, în procesele clasice în care procurorul formulează o acuzaţie împotriva unui inculpat, iar judecătorii sunt chemaţi să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei acestuia, noua lege impune ca hotărârea să fie motivată la momentul pronunţării şi să fie înmânată cât mai repede părţilor din procesul penal, aspecte pe care le-am detaliat săptămâna trecută.

În restul procedurilor penale speciale a rămas însă vechiul sistem, care presupune pronunţarea hotărârii prin întocmirea la data pronunţării doar a minutei, urmând ca motivarea hotărârii să se facă în 30 de zile de la data pronunţării, sau în termene mai scurte în cazul procedurilor urgente.

Acest sistem se aplică atât în cazul căilor extraordinare de atac (revizuire, contestaţie în anulare şi recurs în casaţie), cât şi în cazul procedurilor incidente în materia executării hotărârilor penale, în materia arestării preventive sau în cazul plângerilor împotriva soluţiilor dispuse de procuror.

Este important de precizat faptul că, în toate aceste cazuri, termenele de exercitare a căilor de atac curg de la data comunicării minutei şi nu de la data comunicării hotărârii integrale.

Practic, acum avem două sisteme de pronunţare a hotărârilor penale: cel în procesele clasice, când hotărârea se redactează înainte de pronunţare şi calea de atac se poate declara de la data comunicării hotărârii integrale, şi cele specifice "procedurilor speciale", când vechiul sistem de pronunţare a minutei şi de redactare ulterioară a considerentelor hotărârii a rămas funcţional.

Sigur, ideal este ca toate hotărârile să fie motivate la momentul pronunţării, însă sistemul actual nu era capabil să suporte "şocul" modificării integrale a procedurii de motivare a hotărârii judecătoreşti penale.

Până la această aliniere este de aşteptat însă ca, destul de repede, procedura civilă să fie adaptată şi ea noului sistem în care hotărârea să fie motivată la data pronunţării sale.