Săptămâna care a trecut a fost una plină de activităţi cu copii la sediile ECO şi AVE Bihor. În timp ce ECO Bihor gestionează toate deşeurile generate la nivel judeţean în cadrul depozitului ecologic amenajat pe strada Matei Corvin, AVE Bihor este compania de salubritate se ocupă cu colectarea de la populaţie, companii şi instituţii publice a deşeurilor generate în patru zone ale judeţului. Astfel că elevii care ne-au vizitat zilele acestea au putut vedea îndeaproape cum funcţionează acest sistem de colectare separată şi cât este el de important pentru protejarea mediului înconjurător.

Ora de ecologie

Joi a fost rândul unei clase de elevi de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu să ne treacă pragul. În ciuda vremii neprielnice, aceştia au fost încântaţi să afle lucruri noi despre salubritate şi reciclare şi au fost impresionaţi să vadă prima celulă închisă a depozitului, care arată ca o formă de relief acoperită cu gazon.

 

"Este Săptămâna Verde şi copiii dedică timp mai mult acestor activităţi care îi învaţă despre importanţa protejării mediului, fac vizite de amplasament la depozitul ecologic de deşeuri. Am fost vizitaţi de peste 300 de copii în aceste zile", spune Eva Szutor, responsabil de mediu AVE Bihor.

De la deşeuri bio, la pământ de flori

Elevii au văzut pe viu cum arată staţia de compost ECO Bihor şi au înţeles cum se transformă deşeurile vegetale în pământ de flori.

"Am învăţat că deşeurile alimentare trebuie să ajungă într-o anumită pubelă, pentru că apoi procesul continuă aici. Mi s-au părut interesante şi celulele, pentru că am înţeles cât de mult deşeu producem", a spus Sara Tăut, de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu.

"Am văzut «munţi» de gunoaie produse din deşeurile noastre. M-a impresionat asta pentru că am înţeles cât de importantă este colectarea separată. Acasă avem pubele în care aruncăm selectiv", a completat Bogdan Lemnian, elev la aceeaşi şcoală.

Elevii au trecut şi prin hala de sortare, unde angajaţii ECO Bihor fac cea mai dificilă muncă: separarea deşeurilor reciclabile. Care se întorc în circuitul economic...

AVE BIHOR

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!