Scumpirea materialelor de construcţii încetineşte ritmul lucrărilor derulate pe fonduri europene în Oradea.

Potrivit primarului Florin Birta, constructorii aşteptă apariţia unei Ordonanţe de Urgenţă care să permită indexarea contractelor încheiate pentru lucrările cu finanţare comunitară.

"Săptămâna trecută a apărut o Ordonanţă de Urgenţă care permite indexarea contractelor cu valoarea cu care au crescut preţul materialelor. Din păcate, ordonanţa promovată de ministrul Cseke Attila se referă doar la indexarea contractelor încheiate în baza fondurilor de naţionale. Nu sunt cuprinse în ordonanţă şi proiectele pe fonduri europene", a explicat Birta.

Primarul de Oradea a spus că o nouă ordonanţă va viza tocmai contractele încheiate pe fonduri europene.

"Aşteptăm ordonanţa de urgenţă, care va apărea la o săptămână două după Paşti, pentru că nu e totuna ca valoarea lucrărilor să indexeze pe banii noştri, de la bugetul central sau de la cel al Uniunii Europene", a spus edilul.

Birta speră că scumpirea materialelor de construcţii va fi acoperită din fonduri europene.

"Domnul Marcel Boloş (n.r. ministrul Fondurilor Europene) şi-a luat angajamentul că va avea o discuţie cu Comisia Europeană astfel încât să poată indexa valoarea lucrărilor şi să poată aduce banii direct de la Uniune Europeană fără să trebuiască să îi punem noi în plan local", a declarat Birta.

În aşteptarea normativului, constructorii municipalităţii au încetinit ritmul lucrărilor finanţate din fonduri europene cum ar fi cele de la pasajele subterane de lângă Piaţa Cetate, reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir sau construcţia viitoarelor centre de cartier, pentru a nu ajunge să lucreze în pierdere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!