Începând de duminică seara se reiau zborurile de pe Aeroportul Oradea.

Prima cursă vine de la Bucureşti

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Bihor, prima aeronavă, cursă a companiei Tarom, va ateriza la ora 23:30 venind de la Bucureşti.

După cum BIHOREANUL a mai scris în perioada 2 – 15 mai zborurile de pe aeroportul orădean au fost suspendate ca urmare a lucrărilor la calea de rulare dintre pista aeroportului şi viitorul terminal Cargo.

"În ultimele două săptămâni s-a lucrat într-un ritm foarte susţinut, astfel încât să putem să redeschidem aeroportul pentru pasageri. În perioada următoare, lucrările vor continua pentru finalizarea căii de rulare, iar după aceea va începe munca la terminalul propriu-zis", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal.

Investiţie de 32 milioane lei

Terminalul Cargo al Aeroportului din Oradea, primul proiect de acest fel în România ultimelor trei decenii, se realizează pe un teren cu o suprafaţă de 14,4 hectare primit de Consiliul Judeţean Bihor în 2013 de la Ministerul Apărării Naţionale anume în acest scop, în cazul nerealizării terminalului, terenul, fost tancodrom, trebuind restituit anul viitor.

Conform proiectului, terminalul va ocupa o suprafaţă totală de 67.776 mp, fiind compus din trei clădiri şi infrastructură aeroportuară în suprafaţă de 22.100 mp, care include calea de rulare şi platforma de parcare a aeronavelor.

Terminalul va putea procesa simultan patru aeronave de categorie C, din familia Airbus 320 sau Boeing 737.

Investiţia de 32 milioane euro este derulată de firma CTPark Cargo Terminal, parte a grupului CTPark, cel mai mare proprietar, dezvoltator şi administrator de spaţii industriale şi logistice din Europa după suprafaţa închiriabilă, având un portofoliu de 7,6 milioane mp în 10 ţări.

Potrivit contractului, CTP România şi-a asumat pentru următorii doi ani o investiţie de 32 milioane euro. Construcţia clădirilor (depozite şi hangare) va costa 25,7 milioane de euro, iar calea de rulare, platforma de acces, rulare şi garare a aeronavelor şi platforma de garare aferentă terminalului vor costa 6,4 milioane de euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!