Lucrările de reabilitare a drumului județean 767E pe sectorul dintre Oșorhei și Copăcel, lung de 12,8 kilometri, au ajuns la un stadiu de execuție de 45%, iar constructorii au început turnarea primului strat de asfalt, se arată într-un comunicat trimis joi de reprezentanții Consiliului Județean Bihor. 

Lucrările presupun lărgirea drumului, amenajarea accesurilor la proprietăți, refacerea podețelor și demolarea și refacerea podului peste valea Sărand.

Reabilitarea DJ 767E este alăturată proiectului de realizare a unei șosele de centură a localității Oșorhei. Lucrările sunt executate de firma SC PORR Construct SRL, iar valoarea contractului este de 108 milioane lei, fără TVA. 

Finanțarea va fi asigurată parțial din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

De altfel, într-o ședință extraordinară desfășurată joi, în sistem online, consilierii județeni au aprobat actualizarea documentației necesare semnării contractelor de finanțare pentru investițiile din cadrul proiectului „Construirea și reabilitarea legăturilor rutiere secundare către rețeaua rutieră și nodurile TEN –T (n.r. – din rețeaua transeuropeană de transport) din județul Bihor”.

Este vorba despre centura Oșorhei și reabilitarea drumului județean dintre Oșorhei și Copăcel, centurile Nojorid, Sântandrei, Biharia și drumul de legătură dintre Biharia și Paleu, modernizarea DJ 763 Padiș - Ic Ponor și reabilitarea DJ 795 Salonta - Tinca. 

Valoarea tuturor investițiilor este de 130 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile.

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, i-a anunțat joi pe aleșii bihorenilor că finanțarea este ca obținută. 

„Suntem în situația în care proiectul de dezvoltare de noi drumuri județene și de modernizare a celor existente a trecut de evaluarea Agenției de Dezvoltare Regională, s-a constatat că este eligibil, au fost respectate criteriile financiare și celelalte aspecte care țin de eligibilitate și ni s-au solicitat documentele finale, în vederea semnării contractului de finanțare. Pentru a putea închide această documentație, ni s-au mai cerut câteva modificări, n-au nicio legătură cu fondul problemei. (...) Având în vedere că toate lucrurile celelalte sunt în regulă, vă rog să susțineți adoptarea și acestui proiect de hotărâre, în așa fel încât în zilele următoare să putem semna practic contractul de finanțare și să derulăm plățile aferente lucrările care au fost deja efectuate”, a afirmat Bolojan în ședința online.

Proiectele sunt deja în diferite faze de execuție, mai puțin modernizarea DJ 763 Padiș - Ic Ponor, lucrare care urmează să fie demarată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!