Fostul şef al Parchetului Beiuş, Gligor Sabău, a revenit în magistratură după ce, marţi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea suspendării în cazul său, ca urmare a soluţiei de achitare pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în procesul de corupţie declanşat pe numele lui de DNA Oradea. 

Hotărârea Secţiei s-a luat după ce, luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea lui Sabău pentru toate cele 19 capete de acuzare care i-au fost aduse de procurorii DNA Oradea.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, în cazul acuzaţiilor de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale), respectiv fals în declaraţii, instanţa a stabilit că faptele nu există. Pentru toate celelalte 10 capete de acuzare, Înalta Curte a decis că faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală. 

Potrivit hotătârii CSM, procurorul a fost încadrat pe o funcţie de execuţie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde şi-a şi început activitatea miercuri, având în vedere că, înainte de suspendare, lui Sabău i-a expirat mandatul în funcția de conducere de la Parchetul Beiuș.

Astfel, el este coleg acum cu fostul său anchetator, ex-şeful DNA Oradea, Ciprian Man, şi el încadrat în funcţie de execuţie, după ce a fost revocat de la DNA, pe 30 ianuarie 2019. 

Man s-a întors la Parchetul Bihor de anul trecut, ca urmare a unei decizii a CSM, luate la cererea şefului interimar al DNA de la vremea respectivă, Călin Nistor, ca urmare a înregistrărilor din sediul DNA Oradea, date publicităţii de avocatul Răzvan Doseanu, în care se vorbea despre urmărirea penală a unor judecători ca să "intre frica în ei". 

Procurorul Gligor Sabău a fost suspendat din magistratură vreme de 55 de luni, perioadă pentru care îşi va încasa şi salariile restante.