Prim-procurorul suspendat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, se poate întoarce la muncă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, l-a achitat definitiv, luni, în dosarul procurorilor DNA Oradea în care a fost acuzat de19 fapte de corupţie sau asimilate celor de corupţie.

Potrivit soluţiei postate, pe scurt, pe portalul instanţei, completul de judecată a desfiinţat sentinţa dispusă pe numele magistratului de Curtea de Apel Oradea, care îl condamnase la 4 ani de detenţie şi, rejudecând cauza, a dispus achitarea lui Sabău pentru toate cele 19 capete de acuzare. În cazul acuzaţiilor de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale) respectiv fals în declaraţii, instanţa a stabilit că faptele nu există. Pentru toate celelalte 10 capete de acuzare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală. 

În aceeaşi cauză, Înalta Curte i-a achitat atât pe colega magistratului, procurorul Adriana Ardelean, trimisă în faţa instanţei pentru abuz în serviciu, dar şi pe cumnatul prim-procurorului, omul de afaceri Dinu Lupaş, judecat pentru influenţarea declaraţiilor. 

Pe de altă parte, Înalta Curte a lăsat nesoluţionate acţiunile civile exercitate de părţile civile Ocolul Silvic ”Codrii Beiuşului” RA, respectiv Consiliul Local Beiuş şi a dispus ridicarea sechestrului asigurător instituit de DNA asupra bunurilor imobile şi mobile deţinute de cei doi procurori. 

Din nou la serviciu, salarii restante de peste 800.000 de lei

Cea mai înaltă instanţă din ţară a reţinut, în soluţia pronunţată, şi faptul că prim-procurorul Beiuşului a fost reţinut pe 16 decembrie 2015, arestat preventiv vreme de 3 luni în perioada 18 decembrie 2015 şi 12 februarie 2016, iar ulterior, până pe 28 iulie 2016, a fost plasat în arest la domiciliu, într-un dosar în care, acum, a fost declarat nevinovat. 

Totodată, odată cu pronunţarea soluţiei, instanţa a transmis o adresă la Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând să ia măsuri pentru repunerea în drepturi a magistratului.

Cum înainte de suspendare procurorului i-a expirat mandatul în funcţia de conducere, acesta având grad de Tribunal, Gligor Sabău va fi încadrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. 

Contactat de BIHOREANUL, Sabău a refuzat să facă vreun comentariu legat de achitarea sa. "Nu doresc să fac nicio declaraţie referitor la soluţia de achitare. Consider că cei care au făcut această înscenare ei ar fi în măsură să explicaţii în condiţiile în care soluţia Înaltei Curţi s-a pronunţat în baza tuturor probelor administrate de DNA. Deci nu a fost exclusă nicio probă", a subliniat magistratul.

Odată repus în funcţie, Sabău va încasa şi salariile restante pentru cele 55 de luni în care a fost suspendat, adică 825.000 lei.

De pe urma lui Domocoş 

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, prim-procurorul Beiuşului a fost arestat pe 18 decembrie 2015 într-un dosar al procurorilor DNA Oradea, principala acuză adusă magistratului fiind că acesta ar fi beneficiat de foloase necuvenite din partea primarului Beiuşului, Adrian Domocoş.

În schimbul favorurilor, spunea DNA, Sabău trebuia să intervină pentru ca eventualele dosare penale ale edilului să fie soluţionate favorabil, dar şi să închidă ochii la faptele acestuia "şi să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu".

În acelaşi dosar, procurorii au trimis-o în judecată şi pe colega magistratului, procurorul Adriana Ardelean, inculpată pentru abuz în serviciu pentru că, în 2013, la instigarea şefului ei, ar fi sechestrat limuzina de 16.000 euro proaspăt achiziţionată pe banii Ocolului Silvic Codrii Beiuşului, subordonat Consiliului Local, în cadrul unei anchete pornite împotriva unor angajaţi ai Ocolului, acuzaţi de abuz, dar şi a lui Domocoş.

De asemenea, DNA l-a trimis în judecată şi pe cumnatului lui Sabău, omul de afaceri beiuşean Dinu Lupaş, cumnatul prim-procurorului, acuzat de şantaj, pe motiv că ar fi vrut să influenţeze declaraţiile unor martori în cauză.

Două din 19

În urmă cu 3 ani, pe 31 mai 2017, Curtea de Apel Oradea a dispus condamnarea prim-procurorului Gligor Sabău la 4 ani de închisoare cu executare, pentru 2 din acuzele DNA privind favorurile pe care i le-ar fi făcut fostul primar Adrian Domocoş, între timp încarcerat pentru corupţie: faptul că, în 2009, Primăria Beiuş ar fi asfaltat drumul care ducea la casa lui cu bani de la buget, iar în 2012 vila lui ar fi fost racordată la reţeaua de apă geotermală tot pe bani publici. 

Pentru alte 10 fapte de corupție ori asimilate celor de corupție - luare de mită, abuz în serviciu, influențare a declarațiilor, favorizarea făptuitorului - instanța a dispus achitarea lui Sabău, pe considerentul că "din probele administrate nu rezultă dincolo de orice îndoială rezonabilă" vinovăția acestuia, în timp ce pentru acuzația de fals în declarații, judecătorul a stabilit că fapta nu există. 

În cazul a șase fapte de luare de mită, Curtea de Apel Oradea a decis excluderea acestora, stabilind că "Parchetul nu a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă pretinderea de către inculpat cu titlu de mită de la martorul denunțător a foloaselor".

Procurorul Adriana Ardelean și omul de afaceri Dinu Lupaş au fost achitați pe motiv că faptele lor nu au fost comise cu vinovăția prevăzută de legea penală. În cazul lui Lupaş, instanţa a schimbat şi încadrarea juridică a faptelor, din şantaj în cea de influenţare a declaraţiilor. Soluţia a fost atacată, însă, atât de DNA cât şi de inculpaţii din dosar, procesul fiind reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a dispus achitatea acestora.