Consilierii locali ai Oradiei s-au reunit joi într-o ședință extraordinară convocată de îndată și care a durat puțin mai mult de 5 minute, pentru a aproba două investiții interesante pe care Primăria ar vrea să le facă, dacă obține bani din Programul Național de Redresare și Reziliență, precum și o modernizare de stradă și o construcție de pistă pentru bicicliști, ambele proiecte implicând și exproprieri.

Soluții de trafic

Cele două investiții pe care Primăria le depune spre finanțare în cadrul PNRR vizează transportul public și traficul rutier.

„Colegii noștri au pregătit iar câteva materiale care se vor depune pentru finanțare pe fonduri europene prin PNRR. Este vorba de 18 tramvaie pe care le depunem spre finanțare în acest moment, după ce am mai depus 7 undeva în primăvară. În total vom avea 25 de tramvaie noi pe care le achiziționăm. În plus, sunt pregătite două materiale pentru 27 de intersecții și treceri de pietoni care vor fi supuse unei modernizări inteligente, vor fi intersecții inteligente care vor da prioritate de trecere în zona mai aglomerată din intersecția respectivă”, a explicat primarul Florin Birta, în plenul ședinței care s-a ținut online.

Cele 18 tramvaie pe care Primăria vrea să le cumpere cu bani din PNRR costă 158 de milioane de lei, fără TVA.

Proiectul de trafic inteligent a fost gândit în două etape, fiecare în valoare de 5,2 milioane de lei, fără TVA. Potrivit hotărârii votate de toți consilierii locali prezenți la ședință (singurul care a absentat de la vot a fost UDMR-istul Szabo Jozsef), acest sistem de management al traficului va presupune montarea, la intrările în oraș, a unor panouri cu informații din trafic și amplasarea de detectori video pentru colectarea datelor de trafic rutier și pietonal în intersecții, care vor comunica cu automatele de control a semafoarelor. Astfel, semafoarele vor permite cu prioritate accesul mașinilor ori al pietonilor de pe rutele mai aglomerate.

Asfalt pe Arinului

În aceeași ședință, au fost votate, tot în unanimitate și fără comentarii, două investiții ce se vor face din bugetul local al Oradiei. Este vorba de modernizarea străzii Arinului, pe tronsonul cuprins între Calea Adevărului și strada Sofiei, și construirea unei piste pentru bicicliști din cartierul Grigorescu spre strada Sextil Pușcariu.

Pe strada Arinului, investiția va costa 5,3 milioane de lei și va presupune amenajarea unei șosele cu două benzi de câte 2,7 m lățime fiecare și trotuare pe ambele părți, așa cum a recomandat Poliția Rutieră.

Pista pentru bicicliști aprobată joi va costa 1,7 milioane lei, va fi lungă de un kilometru și va străbate străzile Thurzo Sandor, Atelierelor, Ceyrat, Ronald Reagan, Piața 22 Decembrie.

Cele două investiții au un lucru în comun: ambele implică și un coridor de exproprieri. Pentru modernizarea străzii Arinului, Primăria va expropria aproape 40 de terenuri, în suprafață totală de 1.152 mp, iar pentru realizarea pistei o suprafață și mai mică, de 543 mp, deținută de patru proprietari.

Vezi mai jos înregistrarea video a ședinței:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!