Lucrările pentru construirea fabricii de anvelope Nokian în Oradea, prima din lume cu zero emisii de dioxid de carbon, au fost inaugurate oficial joi de CEO-ul companiei finlandeze, Jukka Moisio, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, ambasadorul Finlandei în România, Marjut Akola, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, și primarul Oradiei, Florin Birta, în cadrul unei ceremonii la care au participat și alte oficialități și reprezentanți ai Nokian. 

„Astăzi facem istorie!”, a spus CEO-ul Jukka Moisio despre investiția pe cale să înceapă la Oradea, subliniind că investiția de aici este una strategică pentru compania Nokian Tyres la nivel mondial.

După discursuri, cei menționați au pus câte un hârleț cu nisip la fundația viitoarei fabrici, în care a fost îngropată o „capsulă a timpului” conținând mai multe obiecte cu valoare de simbol: o cărămidă din prima fabrică Nokian Tyres din Finlanda, un eșantion dintr-o anvelopă de iarnă, un cod QR ce duce spre site-ul companiei, semințe de flori reprezentând respectul pentru natură și angajamentul pentru sustenabilitate, o monedă de 1 euro și 1 leu românesc, un tricou Nokian, o poză cu un peisaj de iarnă din Finlanda și una a terenului pe care se construiește fabrica, precum și trei ziare din România, între care și BIHOREANUL, alături de Crișana și Jurnalul Bihorean.

Fabrica va fi ridicată pe amplasamentul fostului CET II, din strada Ogorului nr. 36, iar finlandezii de la Nokian Tyres își propun ca primele cauciucuri „made in Oradea” să ajungă pe piață deja de anul viitor. 

De menționat că ea va folosi energie regenerabilă, datorită unui parc fotovoltaic de 85mW construit pe un teren de 87 hectare din apropiere, și că va folosi și materiale reciclate.

Sosit la Oradea pentru acest eveniment, premierul Nicolae Ciucă a lăudat inițiativa, arătând că inițial erau 40 de țări concurente care ar fi dorit să atragă investiția Nokian.

De asemenea, premierul a lăudat administrațiile locale din Oradea și Bihor pentru implicarea lor și pentru că „au setat cadrul pentru această investiție”.

„Este o investiție care arată că România este atractivă, că și aici se pot face investiții mari”, a mai precizat Ciucă, adăugând că Nokian Tyres va fi un furnizor important pentru industria de autovehicule din România, a șaptea din Europa.

Vezi mai jos discursul integral al premierului!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!