Noua fabrică de anvelope Nokian Tyres aflată în construcţie la Oradea este o "investiţie strategică" şi "transmite un mesaj foarte important şi altor companii finlandeze" pentru a investi în România au spus joi, la inaugurarea lucrărilor, în prezenţa mai multor oficiali români, reprezentanţii companiei şi ambasadoarea Finlandei la Bucureşti.

Aceştia au spus că investiţia "va aduce prosperitate" şi altor firme din Oradea şi orădenilor, care vor avea 500 noi locuri de muncă. Oficialii companiei au precizat că viitorii salariaţi vor fi "supra-calificaţi", motiv pentru care investitorii vor colabora cu instituţiile de învăţământ locale pentru a-i pregăti.

Oradea, locul perfect

"Este o investiţie strategică, aceasta înseamnă orientare spre viitor, va oferi locuri de muncă şi prosperitate în această zonă", a declarat la festivitatea de punere a pietrei de temelie a fabricii din Oradea preşedintele Consiliului de Administraţie al Nokian Tyres, Jukka Moisio (foto jos).

La fel ca alţi membri din conducerea companiei, acesta a explicat că selectarea Oradiei pentru amplasarea fabricii s-a făcut după analizarea altor "peste 40 de locaţii", iar în final "am găsit locul perfect în Oradea".

preşedintele Consiliului de Administraţie al Nokian Tyres, Jukka Moisio

CEO-ul companiei a subliniat că Nokian şi-a asumat un "angajament pentru sustenabilitate", fabrica din Oradea urmând să utilizeze "materiale regenerabile şi reciclate". De asemenea, ea va folosi va utiliza energie verde, deoarece va avea ca furnizor de electricitate un parc fotovoltaic cu o capacitate de 85 MW ce va fi amenajat pe un teren de 87 hectare din apropiere.

Preşedintele Nokian Tyres a insistat şi asupra preocupării pentru siguranţa locurilor de muncă, iar vicepreşedintele Adrian Kacymarczyk a menţionat că anul 2022 a însemnat un record din acest punct de vedere, cu cele mai puţine incidente de siguranţă şi sănătate în muncă.

Un alt oficial al companiei, Jukka Hienoen, a explicat setul de criterii care a determinat alegerea Oradiei, şi anume "disponibilitatea forţei de muncă calificate, avantajele logistice, locaţia optimă, mediul de afaceri stabil, accesul la surse de energie şi linii de cale ferată".

"Transmite un mesaj foarte important"

Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Marjut Akola (foto jos), a spus că investiţia companiei "transmite un mesaj foarte important investitorilor, şi anume că Oradea este un mediu de afaceri favorabil, şi mă aştept ca decizia Nokian Tyres să încurajeze şi alte companii din Finlanda să investească în România".

Ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Marjut Akola

La rându-i, premierul Nicolae Ciucă a rememorat momentul din 2021 când reprezentanţii Nokian şi ai companiei de consultanţă angajate de aceasta, Deloitte, au discutat cu oficialii Guvernului despre intenţia de a investi la Oradea, cu sprijin guvernamental. "Din perspectiva mea, administraţiile locale (n.r. - municipală şi judeţeană) au fost cele care practic au setat cadrul ca această investiţie să se desfăşoare".

Ciucă a mai spus că "este un moment important" şi pentru că fabrica de la Oradea va asigura anvelope inclusiv pentru industria de automotive autohtonă, care anul trecut a produs 500.000 autovehicule, fiind a şaptea din Europa.

"Pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producţiei automotive în Europa şi în lume", a spus premierul. "Este o investiţie care arată că România este atractivă, că şi aici se pot face investiţii mari, şi ele pot fi făcute şi în alte regiuni ale României", a adăugat premierul.

Un plus de dezvoltare

Bolojan, Ciucă

Importanţa noii investiţii a fost punctată şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan (în foto sus, alături de premierul Ciucă). "Oradea s-a dezvoltat în principal pe baza investiţiilor realizate de companii şi a investiţiilor străine directe în parcurile industriale din Zona Metropolitană, ajungând în câţiva ani de la 75.000 la 90.000 de angajaţi. Ceea ce face Nokian vine să consolideze Oradea şi Bihorul ca un pol regional competitiv, aduce noi tehnologii, determinare, competenţă şi exigenţă, factori ai dezvoltării. Ca administraţii locale, avem tot respectul pentru toţi cei care lucrează şi toţi cei care investesc aici", a spus Bolojan, mulţumind companiei "pentru fair-play-ul cu care ne-au tratat".

"Pentru Oradea, această investiţie înseamnă transfer de tehnologii, înseamnă un sprijin pentru Universitate, pentru că zona de inginerie va fi consolidată, înseamnă un sprijin pentru conectivitate, înseamnă sute de locuri de muncă, dezvoltare şi oportunităţi", a adăugat el.

Funcţională de anul viitor

Noua fabrică Nokian Tyres va ocupa o suprafaţă de 100.000 metri pătraţi pe amplasamentul fostei CET II şi va fi deservită de aproximativ 500 de angajaţi.

Reprezentanţii companiei au precizat că pentru găsirea lor au contractat deja o firmă specializată în recrutare, dar şi că vor fi încheiate parteneriate cu instituţiile de învăţământ locale, pentru ca aceştia să fie "super-calificaţi".

"Vom coopera cu şcolile din Oradea pentru a oferi viitorilor noştri angajaţi tipul potrivit de formare. La început, vom folosi cunoştinţele interne pe care le-am dobândit când am construit fabrica din SUA (n.r. - Dayton, inaugurată în 2020) şi vom aduce aproximativ 20-25 de persoane din Finlanda în Oradea pentru a ajuta la punerea în funcţiune a unităţii", a explicat vicepreşedintele companiei, Adrian Kaczmarczyk.

Fabrica din Oradea, prima de acest fel în lume cu investiţii zero de dioxid de carbon, va produce anual 6 milioane anvelope (cu posibilitate de extindere), de iarnă, de vară şi all season, premium, atât pentru autoturisme şi SUV-uri, cât şi de dimensiuni mari, datorită unei investiţii de 650 milioane euro, din care 100 milioane euro ajutor de stat.

Cea mai mare parte a producţiei, care va începe anul viitor, şi anume 90%, va fi comercializată la export.

Vezi mai jos cum a fost la eveniment! Video: Primăria Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!