Curtea de Apel București a pronunțat, vineri, sentința definitivă în celebrul dosar Hexi Pharma, companie acuzată că a vândut spitalelor dezinfectanți diluați. După 6 ani de proces, toți inculpații din dosar au scăpat de posibilele condamnări pe motiv că faptele s-au prescris!

Concret, arată News.ro, magistraţii au constatat că faptele de înşelăciune, uz de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, pentru care a fost trimisă în judecată compania Hexi Pharma, s-au prescris, în aceste condiţii instanţa dispunând încetarea procesului penal faţă de aceasta.

Completul de judecată a dispus încetarea procesului penal şi faţă de şefii din Hexi Pharma deferiţi justiţiei, tot pe motiv de prescriere a faptelor.

Fosta directoare generală Flori Dinu, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor, şi directorul de producţie Mohai Leva, inculpat pentru aceleaşi infracţiuni, scapă de proces. 

În schimb, în privinţa celor doi instanţa a dispus măsura de siguranţă a interzicerii ocupării funcţiei de manager într-o societate comercială, precum şi a exercitării oricărei activităţi într-o societate având ca obiect producerea si comercializarea de biocide, pe o perioadă de 5 ani, scrie News.ro.

Totuși, firma care comercia dezinfectanți e obligată să plătească despăgubiri de câteva milioane de lei unor spitale cărora le-a vândut produse neconforme cu standardele.

Un proces tergiversat

G4Media.ro scrie că pronunţarea sentinţei definitive în dosarul Hexi Pharma ar fi trebuit dată de Curtea de Apel Bucureşti în urmă cu doi ani, însă judecătorii au repus cauza pe rol în noiembrie 2020. Procesul a fost apoi tergiversat în aşteptarea unei expertize, care nu a adus nimic nou în dosar.

Dosarul dezinfectanților a pornit de la dezvăluirile jurnaliștilor de la GSP și Libertatea.

Imediat după ce povestea a ajuns în spațiul public, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis provocând un grav acident rutier, izbindu-se cu mașina de un copac.

Compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General în 2017, pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Potrivit procurorilor, în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare „prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.