Compania germană ebm-papst a semnat o înțelegere cu Siemens AG pentru vânzarea diviziei Industrial Drive Technology, ce include și o fabrică de motoare și ventilatoare electrice din Oradea, se arată într-o informare oficială făcută de cele două companii. 

Conform documentului publicat pe site-ul oficial al ebm-papst, tranzacția fabricilor din St. Georgen, Lauf an der Pegnitz (Germania) și Oradea va fi finalizată până la mijlocul anului 2025, iar cei circa 650 de angajați vor fi preluați de către Siemens. 

Compania vânzătoare și compania cumpărătoare s-au înțeles să nu dezvăluie suma plătită pentru această divizie.

„Prin vânzarea către Siemens AG, divizia Industrial Drive Technology și toți angajații ei au perspective excelente de dezvoltare internațională”, a precizat Raymond Engelbrecht, CEO al diviziilor IDT și Automotive ale ebm-papst. 

Compania nemțească vrea să se concentreze, de aici înainte, pe tehnologia aerului și încălzirii. 

La rândul său, Cedrik Neike, CEO al diviziei Digital Industries a Siemens AG, a spus că produsele și angajații se vor potrivit perfect cu noua lor companie. 

Potrivit Profit.ro, grupul ebm papst este lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare. Începând din 2017, compania a investit la Oradea circa 16,5 milioane de euro, unde are mai multe unități de producție, inclusiv de motoare electrice. Numărul angajaților este de circa 450, conform site-ului ebmpapst.ro.

Fabrica din Oradea produce 170 de tipuri de motoare și ventilatoare electrice pentru zeci de clienți din diverse industrii (intralogistică, medicală, auto) de pe toate continentele, arată aceeași sursă.

Odată cu tranzacția, liniile de producție pe care în prezent sunt fabricate motoare la fabrica din St. Georgen vor fi relocate la Oradea, ceea ce înseamnă că fabrica din St. Georgen va produce în viitor doar componente de ventilatoare.

Siemens AG (Berlin și Munchen) este o companie tehnologică care se concentrează pe domeniile industriei, infrastructurii, mobilității și sănătății. Grupul are în România peste 2.000 de angajați, în patru fabrici (Sibiu și Buziaș) și patru centre de cercetare-dezvoltare în București, Brașov și Cluj-Napoca.

UPDATE: ebm-papst își va continua activitatea în Oradea, într-o nouă clădire

Printr-un comunicat transmis vineri seara, ebm-papst Oradea reiterează informarea făcută de compania-mamă, subliniind că „toți angajații diviziei vor fi preluați de Siemens”.

De asemenea, reprezentanții ebm-papst anunță că, chiar și după vânzarea către Siemens, își va continua activitatea din Oradea, dar într-o altă clădire, care va fi ridicată în Parcul Industrial. 

ebm-papst îşi continuă activitatea în Oradea cu noi investiţii în industria Airtech, care va deveni o divizie de bază pentru companie. În acest sens au început discuțiile cu administrația locală pentru achiziționarea unui teren în parcul industrial unde ebm papst intenționează să-şi construiască propria clădire. De asemenea, compania colaborează cu administrația județului pentru a dezvolta un hub R&D în Parcul Științific și Tehnologic Bihor care va fi inaugurat în curând”, se arată în comunicatul oficial.

„În perioada următoare vom asigura transferul diviziei IDT către Siemens în cele mai bune condiții. În paralel ne vom construi propria clădire unde vom dezvolta producția din industria Airtech și vom înființa un centru de servicii suport pentru grup”, a precizat și Delia Ungur, directorul general al ebm-papst Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!