În cursul zilei de joi, 30 iulie, când în Bihor au fost înregistrate 50 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, ceea ce a dus bilanţul total la 911 cazuri înregistrate de la începutul pandemiei în judeţ, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi comandantul acţiunii anti-Covid la nivel naţional, a emis Ordinul 4649223/30.07.2020 pentru relocarea pacienţilor din cadrul Spitalului Clinic Avram Iancu din Oradea.

Actul a fost decis "luând în considerare situaţia epidemiologică la nivelul judeţului Bihor, în care se înregistrează un număr mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, în condiţiile înregistrării unui deficit de locuri în spitalele dedicate tratării pacienţilor Covid-19, conform Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020 privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul pandemiei, la solicitarea Primăriei Municipiului Oradea şi în temeiul OUG 11/2020".

Potrivit Ordinului lui Raed Arafat, "în vederea gestionării numărului mare de infectări la nivelul judeţului Bihor şi în judeţele limitrofe şi pentru asigurarea condiţiilor de spitalizare a persoanelor infectate sau suspecte, se trece la relocarea pacienţilor Spitalului Clinic Avram Iancu, în vederea funcţionării ca unitate suport pentru acordarea asistenţei medicale pacienţilor testaţi pozitiv şi a celor suspecţi, sub coordonarea Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu".

Articolul 2 al Ordinului reglementează că pacienţii Spitalului Militar din Oradea vor fi transferaţi către unităţi medicale de pe raza municipiului Oradea şi în judeţele limitrofe în funcţie de patologia pe care o au şi de gradul de ocupare al spitalelor din oraş şi din judeţele învecinate.

"Măsurile prevăzute la articolul 1 şi la articolul 2 se pun în aplicare începând cu data de 30 iulie 2020, ora 12.00, până la 31 iulie 2020, ora 12.00, sub coordonarea Comitetului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, cu implicarea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Direcţiei Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor", arată Ordinul.

În fine, conform actului, "începând cu 31 iulie, ora 12.00, la Spitalul Clinic Avram Iancu se trece la realizarea fluxurilor necesare pentru primirea pacienţilor Covid".

Amintim că în cursul acestei săptămâni, în fiecare zi în Bihor au fost depistate cel puţin 20 noi îmbolnăviri, ceea ce a făcut ca în secţiile de Boli Infecţioase ale Spitalului Municipal Oradea din strada Republicii să fie internate, joi, 78 persoane pe cele 80 paturi, iar în secţia de Pneumologie-TBC să fie 67 pacienţi pe un disponibil de 120 paturi.

Transformarea fostului Spital Militar din Oradea în unitate anti-Covid are loc pentru a se evita alocarea clădirii din strada Coposu a Spitalului Municipal pentru tratarea pacienţilor Covid şi păstrarea sa pentru pacienţii cu afecţiuni cronice.

Spitalul Clinic Avram Iancu al MAI din Oradea are o capacitate de 164 de paturi.

UPDATE:

Până la urmă decizia nu se mai aplică. Dat fiind numărul tot mai mare al bolnavilor de coronavirus, capacitatea acestuia ar fi fost atinsă în scurt timp. Astfel, Spitalul Municipal va redeveni unitate exclusiv anti-Covid, la fel ca la începutul pandemiei.