Aproape 1.100 de piloți din totalul 2.000 care vor susține rețeaua de pasaje subterane din Piața Gojdu au fost forați pe șantier, au transmis luni reprezentanții Primăriei Oradea, care au precizat că la acest proiect se lucrează „cu patru foreze concomitent, astfel că ritmul este unul susținut”.

„Proiectul prevede forarea a aproximativ 2.000 de piloți, până în acest moment fiind forați aproape 1.100 de piloți. Potrivit constructorului, forarea tuturor piloților se va finaliza până la mijlocul lunii februarie. Pe șantier sunt patru fronturi deschise și se lucrează cu patru foreze la realizarea pasajelor, în prezent stadiul lucrărilor fiind de aproximativ 50% în ceea ce privește realizarea piloților, respectiv 25% în ce privește toată lucrarea”, se arată în informarea municipalității.

În paralel, a transmis Primăria, se execută devierile la rețelele de utilități (edilitare și electrice).

„Rețeaua de pasaje subterane din Piaţa Gojdu este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea. Fiecare din cele cinci pasaje va avea câte două rampe, de intrare respectiv ieșire”, se precizează în informare.

(foto: Primăria Oradea)

Cele 5 pasaje se realizează pentru fluidizarea circulației în zona Centrul Civic, una dintre cele mai aglomerate din oraș, unde se întâlnesc artere dinspre diferite părți ale orașului.

Lucrările sunt efectuate în cadrul proiectului „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu din Oradea - Etapa I", proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020. Finanțarea nerambursabilă este 98% din valoarea cheltuielilor eligibile. Valoarea lucrărilor este de peste 85 de milioane de lei fără TVA, iar durata de execuție potrivit contractului este de 24 de luni.

În luna octombrie a acestui an, cu ocazia unei vizite în teren a ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și primarului Florin Birta, inginerii de pe șantier au afirmat că lucrările ar putea fi gata mai repede, la finalul anului 2023. 

Lucrările la cele 5 pasaje au fost atribuite prin licitaţie asocierii de firme formate din Freyrom - lider, Leko Construct SRL, Construcţii Erbașu SA, Metabet CF SA şi Procons Group. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!