Până la finalul lunii mai, statuia din Oradea a lui Mihai Viteazul, care a fost dată jos în 2019 de pe soclul din Piaţa Unirii, va fi amplasată în vecinătatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Catedrala Ortodoxă, a anunţat luni conducerea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage). Costul estimat al reabilitării și al realizării soclului va fi de circa 500.000 lei.

Informaţiile legate de planurile privind reabilitarea statuii lui Mihai Viteazul şi realizarea soclului acesteia au fost prezentate luni în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut ca temă raportul activităţii Fundaţiei în anul 2023 și care a fost susținută de preşedintele acesteia, Grigore Morar, şi directorul executiv, Angela Lupşea.

Lucrări la soclu

Cel dintâi a explicat că în anul 2023, din bugetul total alocat întreţinerii şi restaurării unor statui din oraş, s-a realizat şi o expertiză în vederea stabilirii lucrărilor de reabilitare a statuii lui Mihai Viteazul, care în prezent se află într-un depozit al Companiei de Apă Oradea, după ce în 2019 a fost coborâtă pe soclul din Piaţa Unirii pentru a fi înlocuită cu statuia Regelui Ferdinand (video), eveniment ce a stârnit numeroase controverse.

"Statuia se află într-un stadiu bun, aşadar are nevoie doar de câteva lucrări de reabilitare. Este însă nevoie de amenajarea unui soclu. Anul acesta noi, Oradea Heritage, ne-am propus finalizarea proiectului tehnic al statuii şi soclului, obţinerea tuturor avizelor de la Ministerul Culturii şi restul instituţiilor, iar obiectivul principal este ca până la finalul lunii mai statuia să fie amplasată în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea, care de la 1 ianuarie 2025 va purta şi numele domnitorului", a explicat Grigore Morar (foto dreapta). 

În vara anului 2023, municipalitatea a anunţat că Piaţa Emanuil Gojdu va primi numele lui Mihai Viteazul din ziua montării statuii, însă acest lucru nu se va întâmpla atunci. "Iniţial aşa trebuia să fie, însă anul acesta e unul complicat, cu alegeri, iar decizia a fost amânată până pe 1 ianuarie anul viitor", a spus Morar.

Lucrările de reabilitare, precum şi cele de construire a soclului, au fost incluse în bugetul alocat îngrijirii statuilor din oraş aflate în administrarea Oradea Heritage, care în anul 2024 este de 800.000 lei. "Estimăm că lucrările la statuia lui Mihai Viteazul vor costa circa 500.000 lei", a declarat Morar.

Statuia domnitorului va fi amplasată în vecinătatea Casei de Cultură a Sindicatelor, vizavi de Catedrala Ortodoxă.

Noi obiective

La conferinţa de presă a fost prezentat şi bugetul executat pe anul 2023, în valoare de 5,2 milioane lei. În acest buget au intrat cheltuielile de salarizare a personalului, lucrările de întreţinere a faţadelor clădirilor deja restaurate şi a unor statui din oraş, întreţinerea obiectivelor turistice administrate de Oradea Heritage, precum Casa Darvas – La Roche, Turnul Primăriei, Sinagoga Sion, precum şi organizarea unor evenimente ca Ziua Art Nouveau (10 iunie), în colaborare cu Visit Oradea şi Oradea Coffee Festival (27 – 29 octombrie 2023).

În plus, în anul precedent, Oradea Heritage s-a extins în ce priveşte administrarea obiectivelor turistice. "Anul trecut am organizat primele evenimente în interiorul Pasajului Madách din clădirea Bazarului, de pe strada Republicii, precum şi în clădirea fostului cinematograf Libertatea din Pasajul Vulturul Negru", a spus președintele asociației.

Palatul Levay în reabilitare

Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice este cea care se ocupă şi de elaborarea de proiecte tehnice de reabilitare a clădirilor istorice din centrul oraşului, pe care le pune gratuit la dispoziţia proprietarilor de clădiri din centrul istoric care doresc să-şi reabiliteze faţadele.

În plus, pentru proprietarii care au imobile în clădirile-monument, municipalitatea acordă o co-finanţare de până la 30% (un aşa numit grant) din valoarea lucrărilor de reabilitare, prin intermediul Programului multianual pentru protejarea clădirilor cu valoare cultural - arhitecturală situate în Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea.

Pentru anul viitor, între clădirile propuse spre reabilitare se numără Palatul Levay de pe strada Libertăţii 2 – 4 şi mai multe clădiri de pe străzile Iosif Vulcan (nr. 3, 10 şi 14) şi de pe strada Aurel Lazăr (nr. 6).

În 2023, Oradea Heritage a asigurat servicile de dirigenţie de şantier privind lucrările de reabilitare pentru mai multe imobile, inclusiv pentru Hotelul Parc de pe strada Republicii nr. 5 (care încă se află în reabilitare), Casa Adorjan de pe strada Moscovei nr. 1 şi Palatul Ullman de pe strada Piaţa 1 Decembrie nr. 9.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!