Consiliul Local a hotărât joi, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, modernizarea străzii Gheorghe Doja din Oradea pe toată lungimea ei, deci inclusiv de la intersecția cu strada Livezilor până la pădurea Săldăbagiu.

Investiție de 13,5 milioane lei

Potrivit Hotărârii de Consiliul Local, investiția în valoare de 13,5 milioane lei implică asfaltarea a 1,9 kilometri de drum nemodernizat cu câte o bandă pe sens, lată de 2,7 metri, și trotuare pe ambele părți.

Lucrările, cu termen de finalizare de nouă luni, vor viza realizarea unui zid de sprijin cu o lungime de 65 metri, relocarea a 13 stâlpi electrici din beton, realizarea unei subtraversări a culmii dealului pentru canalizarea pluvială și altele.

Pentru realizarea lucrărilor, municipalitatea orădeană va fi nevoită să exproprieze mai multe suprafețe mici de teren și garduri, lucru care a și determinat reprezentanții opoziției UDMR - PSD să se opună proiectului.

Orădenii să poată alege dacă vor sau nu bani pe teren!

De altfel, în ședința de joi, consilierii UDMR au votat împotrivă la toate proiectele de hotărâri care au implicat exproprieri, iar pesediștii s-au opus inclusiv celor care făceau referire la preluarea unor suprafețe de teren, oricât de mici, în proprietatea orașului.

Social-democratul Liviu Sabău Popa s-a opus inclusiv preluării unei suprafețe de 8 metri pătrați de teren la care un orădean din cartierul Podgoria era dispus să renunțe, pentru lărgirea străzii.

„Cunoaștem cu toții decizia Înaltei Curți pronunțată într-o speță similară în Cluj-Napoca, decizie care a revocat un act de donație pe considerentul că este în afara cadrului legal să condiționezi emisia unei autorizații de construire de donația drumului”, a spus Liviu Sabău Popa.

Consilierul a spus că este obligația municipalității să exproprieze și să despăgubească orădeanul, și nu să îi ceară să doneze teren. „Să existe o înștiințare prin care să i se aducă la cunoștință că există posibilitatea de a fi despăgubit și să fie opțiunea proprietarului de a beneficia sau nu de acea despăgubire”, a cerut Liviu Sabău Popa.

„Nu îi duce nimeni în eroare”

În replică, primarul Florin Birta a spus că „nu este vorba de o donație, ci de o renunțare la teren”.

Primarul a spus că Oradea are un Plan Urbanistic General care reglementează lățimea tuturor străzilor, iar atunci când se pregătesc de construcția unei case orădenii sunt informați cu privire la dimensiunea minimă a carosabilului.

„În momentul în care un cetățean își face un gard, trebuie să știe cât de lată va fi strada. Se întâmplă de multe ori că trebuie să demolăm gardul sau chiar casele oamenilor pentru a asfalta o stradă”, a spus Birta.

Primarul a declarat că înștiințarea la care a făcut referire Liviu Sabău Popa este inutilă. „Proprietarii știu că renunță la un drept. Nu îi duce nimeni în eroare să renunțe la o plată în bani”, a spus Birta.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat la începutul lunii septembrie decizia 543 din 17 martie 2022 prin care hotărăște că autoritățile locale nu pot condiționa acordarea autorizației de construire de cererea de la solicitant a unei părți din teren.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!