Fundaţia fostului fotbalist Mihai Neşu are nevoie în continuare de sprijin financiar pentru a construi Complexul de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi neuromotorii, realizat integral din donaţii.

Şantier în lucru

Mihai Neşu a vorbit, în cadrul unui reportaj realizat de Prima TV, pe şantierul viitorului centru de recuperare al fundaţiei din Cihei, la câţiva kilometri de Oradea.  Acesta a explicat că, din cauza scumpirilor materialelor de construcţii, complexul va costa aproape dublu faţă de estimările iniţiale. "Acum, dacă nu mai cresc preţurile, noi am calculat că vom ajunge la peste 5 milioane (n.r. - de euro). Iniţial, costurile erau 3,6 milioane de euro", a explicat fostul fotbalist.

Lucrările sunt în toi în această perioadă la centru. Prima clădire, finalizată în proporţie de 70%, este biserica din centru, unde mai trebuie realizate doar finisajele şi picturile interioare.

Cea de-a doua clădire aflată în construcţie este cea în care vor avea loc şedinţele de terapie. Acolo au fost deja ridicaţi pereţii și acoperișul. În curând, în clădire vor avea loc mai multe tipuri de terapii, printre care Therasuit Therapy (care presupune îmbrăcarea unui costum de benzi elastice ce ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală), kinetoterapie sau sesiuni de logopedie.

Următoarele componente ale complexului înființat de Mihai Neșu vor fi un centru de cazare pentru familiile care vin din alte judeţe, locuri de joacă adaptate pentru copiii cu dizabilităţi, o grădină senzorială şi o bază pentru terapii cu animale.

În prezent, terapeuţii lui Mihai Neşu au grijă de copiii bolnavi într-un centru amenajat la parterul unui bloc din Oradea, mai precis în cartierul Cantemir, dar spațiul este insuficient pentru a asigura tratamentul tuturor celor care au nevoie de el.  

(reportaj difuzat de Prima TV, sursa: Facebook, Prima TV Oradea)

Cum puteţi ajuta

Când va fi gata, Complexul de recuperare "Sfântul Nectarie" va putea ajuta zilnic sute de copii, iar preţurile vor fi modice. "Din ce ştiu, la ora actuală o oră de kinetoterapie e 100 de lei. În prezent, la noi, dar probabil şi la centrul nou, va fi 25 de lei şedinţa de kinetoterapie, dar și ședința de psihopedagogie sau terapie ocupaţională", a spus Mihai Neşu la Prima TV.

Pentru ca visul fostului fotbalist să devină realitate, fundaţia are nevoie în continuare de sprijin financiar. Cei care doresc pot susţine proiectul, trimiţând un mesaj cu textul "Cred" la numărul 8844, abonându-se astfel lunar să redirecţioneze 2 euro către ONG.

O altă metodă de donaţie este transferul oricărei sume de bani în conturile RO63BTRLRONCRT0246793101 în lei, RO13BTRLEURCRT0246793101 în euro şi RO17BTRLUSDCRT0246793101 în dolari.

De asemenea, doritorii mai pot cumpăra hanorace colorate sau tricouri inscripţionate cu sigla Fundaţiei Mihai Neşu de pe site-ul ONG-ului.

Orădeanul Mihai Neşu a pus bazele unui centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi motorii şi neurologice în 2015, la patru ani după ce a fost victima unui eveniment nefericit care i-a schimbat radical viaţa. În mai 2011, pe când avea 28 de ani, a fost rănit grav în timpul unui antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el.

La vremea respectivă a stat mult timp în spital, suferind o fractură de vertebră cervicală, care l-a paralizat de la gât în jos.

De atunci a făcut progrese. În ianuarie 2021, ONG-ul său a anunţat pe pagina de Facebook că Mihăiţă poate mânca singur, folosindu-şi mâna dreaptă, după ce ani de zile şi-a putut folosi doar muşchii gâtului şi degetele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!