UDMR Bihor şi-a reunit vineri Consiliul Reprezentanţilor Unionali în amfiteatrul Cetăţii Oradea ca să valideze candidaţii pentru principalele funcţii puse la bătaie în următoarele alegeri locale. În lipsa altor soluţii, la Primăria Oradea va candida, la fel ca în 2012, senatorul Cseke Attila, iar la şefia Consiliului Judeţean managerul judeţului, Szabó József, actualul preşedinte Pásztor Sándor fiind terminat politic după ce BIHOREANUL a dovedit că nu-i pasă de locuitorii judeţului, mergând la pescuit în plină pandemie cu o maşină cumpărată pentru sistemul sanitar.

În amfiteatru

UDMR Bihor a anunţat desemnarea pretendenţilor la cele mai importante demnităţi locale pe propria pagină de Facebook, printr-o postare făcută sâmbătă dimineaţă, după ce în ziua precedentă avusese loc reuniunea Consiliului Reprezentanţilor Unionali din judeţ.

Adunarea s-a desfăşurat în amfiteatrul Cetăţii Oradea, „ţinând cont de constrângerile şi măsurile cauzate de coronavirus”, după cum explică UDMR Bihor.

Prin convocarea CRU, UDMR Bihor a dorit să demonstreze democraţia internă din partid, cu toate că, spun sursele BIHOREANULUI, candidaturile fuseseră deja stabilite, fiind nevoie doar de o validare formală care, de altfel, a fost făcută prin vot deschis, cu ridicare de mâini.

Pásztor, cică, n-a mai vrut

Fără a preciza numărul participanţilor la întrunire, dar nici măcar pe al personajului care va fi propulsat în cursa pentru şefia Consiliului Judeţean, UDMR Bihor a anunţat, sec, doar „alegerile interne au decis să-l lanseze pe actualul manager al Judeţului” ca pretendent la această funcţie.

Este vorba despre Szabó Jozsef (foto), despre care surse din partid afirmă că este un văr al preşedintelui executiv al filialei, Szabó Ödön (informația a fost dezmințită de cei doi - n.r.), numit manager public al judeţului în 2016, după ce anterior a fost angajat al CJ pe o funcţie contractuală, dar şi consilier local UDMR în Consiliul Local Oradea.

Szabo Jozsef

Despre actualul preşedinte al CJ Bihor, Pásztor Sándor, postarea UDMR nu arată decât că acesta nu a mai dorit să candideze pentru un nou mandat.

În realitate, Pásztor este total compromis din punct de vedere politic după dezvăluirile repetate din ultimii ani privind faptele sale de corupție, averile nejustificate și incapacitatea managerială. Ele au culminat cu surprinderea sa, în plină pandemie, la pescuit pe o baltă din Cetariu, cu o maşină cumpărată pentru sistemul sanitar al judeţului.

În plus, spun sursele, a contat şi lipsa oricărui rezultat notabil după un mandat de patru ani la finele căruia „nu există nimic de inaugurat” pentru a asigura un rezultat onorabil pentru UDMR.

Pásztor, "linşat mediatic", Szabó Jozsef, invulnerabil

Potrivit erdon.ro, senatorul Cseke Attila, președintele UDMR Bihor, a declarat în faţa participanţilor că sub conducerea lui Pásztor Sándor CJ Bihor a reuşit implementarea a numeroase proiecte, cu mult peste cele din mandatele anterioare. “Pásztor Sándor poate fi criticat, denigrat, atacat, dar important este ce se vede”, a spus Cseke, în timp ce liderul executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, a pretins că preşedintele CJ Bihor a fost "victima unui linşaj mediatic".

Pásztor şi-a explicat abandonulprin faptul că “toată lumea ar trebui să aibă tăria de a se retrage la momentul potrivit” şi a susţinut că nu doreşte ca adversarii săi politici “să câştige capital electoral în campanie prin denigrarea mea”.

“Nu am de ce să mă ruşinez pentru activitatea mea, eu cred că închei în mod onorabil mandatul de 4 ani”, a spus el, completând cu faptul că se bucură pentru nominalizarea lui Szabó József deoarece cunoaşte toate proiectele judeţului şi le poate continua fără probleme. “Spre deosebire de mine, el nu este vulnerabil, deşi nu este exclus că şi pe el vor încerca să-l compromită”.

Szabó József nu se teme, însă, de atacuri. “Măcar aşa îmi voi putea prezenta şi apăra rezultate”, a explicat el.

De la naftalină

În ce priveşte Primăria Oradea, candidatul pentru conducerea municipiului este senatorul Cseke Attila (foto), intrat într-un puternic con de umbră în ciuda faptului că este preşedintele UDMR Bihor, în condiţiile în care deciziile în cadrul formaţiunii sunt luate, de fapt, de preşedintele executiv Szabó Ödön.

Cseke Attila

Candidatura lui Cseke a fost stabilită în condiţiile în care UDMR Bihor nu a găsit alte soluţii, după ce în 2016 a preferat să renunţe la „tradiţionala” poziţie de viceprimar, alături de primarul liberal IlieBolojan, deoarece a optat pentru un parteneriat cu PSD, care i-a oferit pentru Pásztor preşedinţia Consiliului Judeţean.

Cseke a mai candidat la Primăria Oradea şi în 2012, dar nu s-a remarcat prin niciun proiect semnificativ pentru dezvoltarea oraşului, singurele sale demersuri fiind să împartă orădenilor vitamina C prin centrul oraşului şi să declare Cetatea Oradea ca meridianul zero, la fel cum fusese în Evul Mediu, susţinând că astfel va stimula atragerea turiştilor în urbe.