Peste 600 de procese în care pensionarii contestă deciziile Casei Judeţene de Pensii, au fost înregistrate, începând din 1 septembrie, la Tribunalul Bihor. Zeci de pensionari nemulțumiți se îndreaptă, zilnic, la registratura instanţei însă soluţiile pentru problemele semnalate au de aşteptat căci, din pricina volumului mare de cereri, procesele primesc termene de judecată abia pentru anul viitor. 

Noua lege a pensiilor care a intrat în vigoare începând cu 1 septembrie a dat naştere unui val de nemulţumiri, căci mulţi beneficiari s-au trezit peste noapte cu pensii diminuate în urma recalculărilor. Doar din 1 septembrie, după cum a constatat BIHOREANUL, pe rolul Tribunalului Bihor au fost înregistrate peste 600 de cauze vizând contestaţii împotriva deciziilor de pensionare întocmite de Casa judeţeană de Pensii Bihor. 

Cel puţin jumătate din procese nu au primit, încă, termene de judecată însă nici cele care s-au repartizat, deja, nu vor fi soluţionate degrabă în condiţiile în care au primit termene de judecată începând din primăvara anului viitor. 

După cum BIHOREANUL a relatat, deja, pensionarii care s-au adresat instanţelor au nemulţumiri diverse. Unii contestă legea în sine, cum e cazul pensionarilor din industria de minerit, care au primit sume diminuate pe decizii, deși în plată rămân aceleași sume, iar alţii sunt supăraţi de cuantumul pensiei şi modul în care a fost calculat.

E de reţinut că, potrivit Legii, pensionarii au la dispoziție 45 de zile de când li s-a comunicat decizia de stabilire a noii pensii să o conteste în instanță.

Pe de altă parte, însă, directorul Casei Judeţene de Pensii, Laurențiu Țenț a lansat un apel către bihoreni, îndemnându-i ca, înainte să apeleze la instanțe, să se adreseze direct Casei de Pensii Bihor cu cereri de revizuire a deciziilor privind noul cuantum al pensiilor căci Casa de Pensii va face analiza contestațiilor și, dacă se descoperă că există erori, va fi emisă o nouă decizie privind pensia. 

În multe cazuri, după cum au recunoscut şi reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice, recalculările au fost viciate din cauza preluării incorecte a datelor din documentele justificative, ori a interpretării eronate a legislaţiei, declararea incorectă a datelor de către angajatori sau calculul eronat al diferențelor dintre pensiile cuvenite și cele încasate.

În Bihor au fost recalculate peste 126.000 de pensii, iar peste 80% dintre pensionari au primit decizii favorabile, cu pensii mărite. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!