Cred că mulţi dintre cei care citesc doar titlurile articolelor au impresia că mă refer la persoanele care lucrează prin Primărie sau Consiliul Judeţean. Ghinion!

Oradea, conform studiilor „cercetătorilor britanici”, este unul dintre cele mai sigure oraşe din România. Mă gândesc cu groază cum or fi arătând municipiile cele mai nesigure din ţară, că de câteva săptămâni tot de atacuri banditeşti avem parte în buricul târgului.

Nişte puţoi atacă nişte puştani de 12-15 ani şi-i tâlhăresc pe strada Independenței. La câteva zile, alţi doi bandiţi în devenire, de 16 ani, jefuiesc nişte tineri de vârsta lor în Piaţa Unirii, adică în kilometru zero al oraşului. Imediat cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar unuia dintre ei i s-a prelungit șederea după gratii cu 30 de zile pentru că este recidivist.

Vă daţi seama ce viitor de aur are tânărul tâlhar dacă nici bine nu i s-a uscat cerneala pe buletin şi deja e recidivist. Am mari îndoieli că după ani de puşcărie binemeritaţi va ieşi din acest individ altceva decât un rebut uman.

În SUA există state unde la a treia infracţiune primeşti închisoare pe viaţă şi cred că nici la noi n-ar fi nimic exagerat în asta.

E drept că mulţi vor zice că e scandalos ca infractorii să stea o viaţă la pârnaie pe banii noştri, dar daunele pe care le-ar provoca în libertate sunt mult mai mari decât costurile de cazare şi mâncare.

Până când sistemul penitenciar va reuşi să facă îngeri din diavolii de pe străzi trebuie să ne apărăm pielea, a noastră, a copiilor şi nepoţilor noştri.

Atacurile din centrul oraşului au fost favorizate şi de indolenţa autorităţilor. Există trei elemente care duc la descurajarea infracţiunilor: zonele să fie iluminate, să fie montate puzderie de camere de supraveghere şi Poliţia să fie prezentă fizic în stradă.

Cu iluminatul mai aşteptăm, se caută soluţii pentru că ideea "şuticului" din Centru dă rateuri monumentale. Camerele de supraveghere ar trebui nu doar să fie mai dese, ci şi foarte performante, pentru că după nişte imagini pline de purici e greu să-i dibuieşti pe tâlhari.

Nu în ultimul rând mă aştept ca Poliţia să patruleze mai mult prin oraş, atât cea locală cât şi cea naţională. Înţeleg că poliţiştii naţionali sunt acum mai preocupaţi de disputa dacă pensiile lor sunt de servici sau se bazează pe contributivitate, dar parcă printre aceste dezbateri ar fi bine să mai lase răcoarea birourilor şi să iasă cu bastoanele prin oraş...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!