Senatul României a adoptat, miercuri, o lege ce prevede majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Până să devină realitate, majorarea mai trebuie votată și de Camera Deputaților.

Majorările salariale pentru demnitari și aleșii locali au fost adoptate de Senat cu 91 de voturi „pentru” (PNL, PSD, UDMR și AUR) și 22 „împotrivă” (USR), scrie Digi24.ro. Dacă și deputații vor aproba, de la 1 noiembrie, salariile și indemnizațiile lor vor fi mai mari cu 25%.

Cseke alunecosul...

Într-o conferință de presă pe care au susținut-o după ședința de Guvern de miercuri, ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, și cel al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost întrebați de jurnaliștii din București dacă susțin aceste majorări, iar amândoi au răspuns evaziv, lăsând loc impresiei că sunt de acord.

După ce, inițial, a pretins că nu știe despre ce este vorba, pentru că era în ședința de Guvern, la insistențele jurnaliștilor, Cseke a declarat că în administrația publică locală nu au mai crescut salariile de 4 ani. „Ca idee, pot să vă spun că pe administrația publică locală, în ultimii 4 ani, nu a fost niciun fel de creștere salarială, nici măcar legat de inflație”, a declarat Cseke.

Întrebat, concret, dacă asta înseamnă că este de acord cu majorările, ministrul a dat-o cotită: „Eu vă spun punctul de vedere al UDMR. Deci pe inflație, așa cum toți bugetarii au primit o creștere salarială, este corect ca administrația locală să beneficieze de același regim”.

... și Boloș invidiosul

Următorul la microfon, ministrul Marcel Boloș a fost întrebat la rândul lui dacă se impune o majorare a salariilor și a răspuns făcând o trimitere la UE: „Pot să vă spun altceva și acest lucru luați-l ca pe un exercițiu de reflecție: de multe ori am fost la reuniunile Consiliului de Miniștri și au fost discuții despre ceea ce înseamnă salarizare și felul în care își desfășoară activitatea miniștrii omologi. Nivelurile lor de salarizare depășesc 15.000 de euro, în timp ce un demnitar al României are 2.500 de euro. Acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm, față de ceea ce înseamnă omologii din străinătate”, a declarat Boloș.

Când jurnaliștii au insistat cu întrebarea dacă el personal este de acord cu majorări salariale pentru demnitari, oficialul a pus problema altfel, vorbind despre „marea masă a oamenilor”: „Acum mă puneți într-o situație foarte delicată, ca să mă raportez la ceea ce se întâmplă cu marea masă a oamenilor. În solidar cu oamenii, până acum Guvernul și Parlamentul nu au adoptat astfel de decizii care pot la un moment dat pentru oameni să fie decizii foarte sensibile. Probabil că această înghețare a salariilor demnitarilor este un exercițiu de solidaritate, cu ceea ce înseamnă acum perioada de criză și de sărăcie prin care trec oamenii”.

„Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană, pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă la nivel de populația României și problemele cu care ne confruntăm, cred că este o perioadă de cumpătare și deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate față de oameni”, a spus, la final, Boloș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!