Când s-a vorbit de situaţia geostrategică din estul Europei a fost ignorat un important pion: Ţara Beiuşului. A fost nevoie doar de un semnal de alarmă dat de beiuşeni, pentru ca toată România să fie pusă pe jar. Au ajuns oamenii să meargă la pompe cu pungi de plastic, cu bidoane, cu brichete, doar plase de rafie n-am văzut la şoferii care doreau să-şi facă provizii.

Nebunia a pornit de la benzinarul Daniel Degău, un mic mogul de Binş, care a început să vândă benzină cu 11 lei litrul. Un vechi proverb de pe malul Crişului Negru spune că e de ajuns ca un beiuşean să arunce o canistră cu combustibil în apă, că se vor găsi imediat mii de bihoreni care să sară după ea.

Omul a explicat că decizia scumpirii se datorează faptului că transportul de marfă pe care l-a cumpărat a fost la un preţ mărit. Trebuie ştiut că benzinăriile din Beiuş sunt alimentate pe rute separate de restul lumii. Şeicii din Golf trimit barili cu benzină pe cămile, direct la Degău în târlă, de unde este dusă la pompe.

M-am tot mirat de unde are Beiuşul atâta forţă la nivel judeţean şi naţional. Mai ales că nu ajungi să bagi maşina în viteza a treia că ai şi ieşit din marea metropolă. Până acum, oraşul s-a remarcat prin faptul că mai toţi edilii au intrat, de la Primărie, direct la puşcărie. Şi că medicii aflaţi în gardă participau la chefuri în plină pandemie.

Dar adevărata putere a localnicilor stă în diasporă. Mai toţi localnicii sunt plecaţi în ţară nu pentru că n-ar avea ce să mănânce acasă, ci pentru că localitatea nu are nevoie de miile de poliţişti originari din zonă. De exemplu, din câţi beiuşeni cunosc eu, doar Lulu Cremeneanu şi Victor Mihalcea sunt civili.

Zvonul cu uriaşele scumpiri ar trebui combătut de Guvern, dar nu arătând adevărul, că nu are niciun efect, ci prin alt zvon. Ar trebui pozat un cetăţean ieşind de la supermarket cu cinci baxuri de prezervative. Efectul de turmă ar fi garantat şi poate aşa vom avea nesperata şansă ca pe viitor să nu se mai nască atât de mulţi fraieri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!