În contextul în care în toate oraşele din ţară şoferii au stat toată ziua de miercuri la cozi pentru a alimenta, situaţia perpetuându-se inclusiv în noaptea de miercuri spre joi, pe fondul unei presupuse creşteri a carburanţilor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri seară, într-o intervenţie la Digi24, că "psihoza în masă" a pornit de la "reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei".

Declaraţia a fost făcută într-o emisiune moderată de Cosmin Prelipceanu.

"Dumneavoastră (i-a adresat el moderatorului - n.r.) nu puteţi să-i spuneţi numele (reţelei de benzinării - n.r.), dar eu nu pot să nu-i spun numele, chiar dacă dvs nu puteţi. Este vorba despre reţeaua MOL, pentru că de la această reţea, de la Beiuş, a plecat această informaţie, de 11 lei. Dacă ar fi fost mai atenţi, acest lucru nu s-ar fi întâmplat şi, probabil, de mâine controalele care vor fi demarate, aşa cum a spus şi prim ministrul, vor lămuri acest aspect şi ne vom lămuri de ce a început acest lucru. Această informaţie a fost rostogolită prin social media şi a ajuns la a crea panică în România într-un timp foarte scurt: cozi la benzinării, cum că de mâine preţurile vor fi de 10 şi 11 lei şi, mai mult, că vom rămâne şi fără stocuri de benzină şi motorină. Este exclus ca România să rămână fără stocuri de benzină şi de motorină. Este exclus ca să asistăm la o explozie a preţurilor la benzină şi la motorină, în condiţiile în care preţul barilului a început să scadă. Până astăzi a scăzut cu 3 dolari", a afirmat Virgil Popescu, la Digi 24.

Ministrul Energiei scrisese, anterior, pe pagina sa de Facebook, că România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente.

La bază, situaţia din Ungaria

Într-o altă emisiune la Digi24, Virgil Popescu a spus că "înclin să cred că s-a creat o psihoză în masă" şi ca urmare a situaţiei din Ungaria.

"Românii trebuie să ştie că în ţara vecină, în Ungaria, acolo guvernul a pus un plafon pe preţul benzinei şi motorinei. Practic există o penurie de carburanţi în ţara vecină. Benzinăriile din ţara vecină sunt deschise cu program, nu sunt deschise non-stop şi acest lucru probabil a început să influenţeze preţurile la frontieră în benzinării independente", a spus Virgil Popescu.

Acesta a reiterat, însă, că "nu există absolut niciun motiv pentru ca, mâine, benzina şi motorina să ajungă la 11 lei. Dar există motive mâine, şi am discutat şi cu dl prim-ministru, ca organe de control ale statului român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preţ, pentru că au apărut în poze preţuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei. Şi de mâine să înceapă controalele. Mi se pare că deja este o speculaţie, iar speculaţiile trebuie aspru pedepsite, mai ales în situaţii de criză, cum suntem cu războiul la frontiera noastră apropiată", a spus ministrul într-o altă intervenţie la Digi24.

G4Media scrie că ieşirea sa vine pe fondul isteriei mediatice de pe unele televiziuni de ştiri şi site-uri, printre care şi Antena 3, care au propagat un zvon neconfirmat privind o presupusă creştere bruscă de preţ în această noapte.

Agerpres notează că, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, MOL înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.