Consiliul Local Oradea a aprobat în şedinţa de joi actualizarea tarifelor pentru salubritate practicate de RER Vest începând cu 1 noiembrie.

Cu votul liberalilor...

Hotărârea a fost luată cu votul exclusiv al liberalilor, în vreme ce majoritatea reprezentanţilor PSD şi UDMR s-au abţinut de la vot, iar social-democratul Liviu Sabău Popa (foto jos) a votat împotrivă.

"La începutul anului am cerut modificarea tarifelor RER Vest pentru că evoluaseră semnificativ în jos tarifele la combustibil. Atunci, am primit de la Direcţia Economică un răspuns că «nu putem să modificăm tarifele în fiecare lună şi în fiecare trimestru». Iată că atunci când trebuie să modificăm în sus aceste tarife pentru RER se poate şi cu o regularitate trimestrială", a remarcat pesedistul.

"Nu din cauza noastră"

În polemicile care au urmat primarul Florin Birta (foto jos) a pus capăt discuţiilor arătând că actualizarea tarifelor este inevitabilă.

"Nu este din cauza noastră creşterea acestor tarife, ci ca urmare a creşterii salariului minim pe economie. Nu se poate să nu li se majoreze salariul acestor oameni care lucrează pe salariul minim pe economie şi să rămânem fără muncitori de salubritate care să facă după noi curăţenie în oraş", a spus Birta.

Odată cu creşterea salariului minim

De altfel, conform argumentelor formulate de directorul RER Vest, Pálhegyi Zoltán, în nota de fundamentare a noilor tarife, modificările au fost propuse prin recalcularea cheltuielilor salariale conform HG 900 din septembrie 2023 care stabileşte salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

"Astfel, cheltuielile salariale au fost majorate pentru fiecare angajat cu o valoare absolută de 300 lei brut/lună, reprezentând diferenţa dintre noul salariu minim de 3.300 lei şi cel precedent de 3.000 lei. Totodată, s-a calculat şi contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM), fondul de handicap, redevenţa cât şi contribuţia la ANRSC", se menţionează în document.

Începând din 1 noiembrie...

Conform calculelor, tarifele pentru colectarea separată a deşeurilor de la persoanele fizice din cvartalele de blocuri vor creşte de luna viitoare de la 46,21 lei la 47,05 lei pe metrul cub, iar în cazul persoanelor juridice de la 338,78 lei la 348,48 lei pe tonă. La acestea se vor adăuga contribuţia pentru economia circulară şi tariful pentru depozitare la haldă.

La fel, vor fi majorate şi preţurile pentru salubrizarea stradală. Concret, măturatul manual al căilor publice se va majora de la 53,17 lei la 57,03 lei la mia de metri pătraţi, spălatul mecanizat al căilor publice va creşte de la 22,89 lei la 23,08 lei pe mia de metri pătraţi, iar activitatea de curăţare manuală de zăpadă şi gheaţă de la 20,67 lei la 22,13 lei pe mia de metri pătraţi.

De altfel, RER Vest şi-a pregătit deja parcul auto pentru deszăpezirea străzilor orădene pe timp de iarnă. Inspecţia de iarnă a parcului auto al societăţii a avut loc vinerea trecută la baza din strada Moreni, în prezenţa viceprimarului Marcel Dragoş, a directorului tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiş, şi a directorului societăţii, Pálhegyi Zoltán.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!