Proprietara unei pensiuni din Băile 1 Mai și alte trei firme care au blocat timp de mai multe luni accesul utilajelor și muncitorilor pentru construirea centurii Sânmartin vor fi puși la plată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care a finalizat împotriva lor o procedură de executare silită.

Prin urmare, constructorii au cale liberă pentru executarea lucrărilor în valoare de peste 36 milioane euro.

Expropriații vor plăti executarea silită

„Astăzi, 17 iulie, prin intermediul executorului judecătoresc, s-a intrat în posesia efectivă a unor terenuri vizate de coridorul de expropriere al drumului de legătură Oradea - Sânmartin, în urma procedurii de executare silită demarată în acest sens”, a anunțat luni Consiliul Județean Bihor, care împreună cu CNAIR derulează proiectul de construire a centurii comunei.

Potrivit informării administrației județene, „până în prezent, unele persoane fizice și juridice, proprietari ai imobilelor vizate, au refuzat predarea amplasamentelor necesare realizării acestei investiții”, iar „Judecătoria Oradea a respins cererile de suspendare a executării silite, respectiv contestațiile la executare, astfel că astăzi s-a putut intra în posesia terenurilor vizate de coridorul de expropriere”.

Comunicatul CJ Bihor subliniază că „onorariile executorului judecătoresc vor fi suportate de proprietarii terenurilor care au refuzat să predea de bunăvoie amplasamentele”.

Conform surselor BIHOREANULUI, proprietarii terenurilor care vor trebui să achite cheltuielile de executare silită, în cuantum de câteva mii de lei, sunt proprietara unei pensiuni din Băile 1 Mai și trei firme, dintre care cel puțin una este controlată de frații Ioan și Viorel Micula.

Până la finele anului

„Practic, începând de luni, lucrările la drumul de legătură Oradea - Sânmartin pot fi realizate fără impedimente”, subliniază informarea administrației județene.

„Pe amplasamentul eliberat vor începe lucrările de pregătire a terenului în vederea realizării forajelor care nu au putut fi executate, pentru pasajul suprateran peste drumul de acces în Băile 1 Mai. Deși lucrările au fost întârziate din cauza contestațiilor, obiectivul nostru este ca proiectul să fie finalizat până la sfârșitul acestui an”, a precizat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Constructorii își propun ca în luna august să toarne primul strat de asfalt. Până în prezent, au fost finalizate terasamentele (săpătură, îmbunătățire teren de fundare cu lianți hidraulici, strat formă și strat fundație asfalt) și au fost montate prefabricatele la nivelul podețelor. În următoarea perioadă vor fi montate prefabricatele la nivelul podurilor și va începe forarea piloților pentru viitorul pasaj peste centura Oradea.

Proiect de 36 milioane euro

Drumul de legătură dintre municipiul Oradea și comuna Sânmartin pornește de la centura orașului, din dreptul străzii Iancu de Hunedoara, și va lega DN 1 Oradea - Cluj de DN 76 Oradea - Arad ocolind localitățile Sânmartin, Băile 1 Mai și Băile Felix.

Lungimea șoselei este de 5,75 km, plus 2,27 km de bretele pentru legătura cu DN 76 și drumul comunal care merge spre Haieu.

Centura va avea o bandă pe sens, plus pistă pentru bicicliști, cu o lățime de 3 metri, și va cuprinde 2 poduri, 2 pasaje, 1 viaduct, 1 pasaj subteran pentru biciclete, 11 podețe și 5 intersecții giratorii.

Valoarea proiectului este de 177,238 milioane lei, iar finanțarea - asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din firmele Construcții Erbașu, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Procons Group, care au început lucrările în luna octombrie a anului trecut și au ca termen de finalizare finele lunii octombrie a acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!