Doi copii au fost filmaţi în timp ce se dădeau cu bicicletele pe zidul Cetăţii Oradea. Potrivit unei filmări distribuite pe rețelele de socializare, bicicliştii rulau pe zidul bastionului Bethlen, lat de aproximativ un metru, fără nicio asigurare, dar cu riscul de a se prăbuşi de la circa zece metri.

De altfel, video-ul prezintă şi un moment tensionat, în care cel de-al doilea biciclist s-a şi poticnit, cu riscul să cadă după care s-a echilibrat.

"Zidul are circa zece metri. Putea fi o denivelare, să se miște o cărămidă, orice. Dacă biciclistul ar fi căzut de acolo risca să moară, sau măcar să rămână cu un handicap pe viaţă", a declarat pentru BIHOREANUL un orădean care lucrează în zonă.

De altfel, în luna iulie a anului trecut, în Oradea s-a produs o tragedie cu împrejurări asemănătoare. Așa cum BIHOREANUL scria la vremea respectivă, un băiat de 14 ani din Bulz a murit, după ce a căzut cu bicicleta de pe pasajul rutier Ecaterina Teodoroiu. Adolescentul circula pe bicicletă prin spatele parapetului metalic.

În ce privește filmarea distribuită duminică, judecând după corturile care se văd în incinta fortificaţiei, filmarea a fost făcută cel mai probabil în weekend, când în incinta Cetăţii a avut loc ediţia 2023 a "Street Food Festival".

Gestul de teribilism al celor doi copii a stârnit comentarii aprinse. "Primăria Oradea, când o să vă sesizaţi să puneţi protecţie? După ce se întâmplă o tragedie?", a întrebat un orădean. Poziţiile interlocutorilor au fost împărţite, de la "amendaţi părinţii şi pus parapet de protecţie!", până la "lăsaţi copiii să facă ce vor".

Având în vedere faptul că fortificaţia este monument istoric, este destul de greu ca municipalitatea să aducă modificări zidului şi să monteze bariere cu care să limiteze accesul teribiliştilor.

„Vom vedea cum putem să blocăm accesul pe ziduri. Oricum, și în acest moment este nevoie de un efort suplimentar să urci pe ele. Vom căuta împreună cu cei de la Direcția Patrimoniu Imobiliar o soluție”, a declarat luni pentru BIHOREANUL Alexandru Chira, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, care administrează în prezent Cetatea.

Bastionul Bethlen a fost reabilitat anul trecut printr-un proiect european în valoare totală de circa 13,6 milioane lei.

Sursa video: Grupul de Facebook Oradea / Harn Bianca Roberta

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!