Primăria a derulat în Oradea investiții record în anul care s-a încheiat, în valoare totală de 918,2 milioane de lei. Municipalitatea a prezentat miercuri o listă cu Top 20 investiții realizate în 2023, printre care se numără amenajarea pasajelor din Piața Gojdu și pasajului din Piața Cetate, precum și construirea unui centru intermodal de transfer al mărfurilor de pe calea ferată pe șosea, lângă gara Episcopia. 

Lista celor mai mari investiții realizate în 2023 este deschisă de etapa a III-a de reabilitare a sistemului de termoficare din oraș, care a inclus reabilitarea conductelor pe 23 de kilometri de traseu și a mai multor puncte termice, în valoare totală de 117 milioane de lei. 

Pe locul al doilea se află investiția „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu, Oradea - etapa 1”, care a însemnat realizarea rețelei de pasaje din zona Pieței Gojdu, care s-a ridicat la 112 milioane de lei. Constructorii au lucrat la realizarea pasajelor menite să fluidizeze circulația într-o zonă importantă a orașului până la finalul anului, acestea fiind date în folosință chiar pe 31 decembrie. 

Podiumul investițiilor realizate în 2023 de municipalitatea orădeană este completat de proiectul privind folosirea apei geotermale pentru încălzirea cartierului Nufărul I din Oradea, care a costat 94 de milioane de lei. Proiectul a vizat creșterea aportului de apă geotermală folosită la obţinerea agentului termic de la 5% la 25% în zona respectivă. 

Centrul intermodal de lângă Gara Episcopia este al patrulea pe lista investițiilor realizate în anul care s-a încheiat, valoarea acestuia ridicându-se la 77 de milioane de lei. S-au construit două linii de cale ferată de aproximativ 700 metri fiecare, ce vor servi drept puncte de încărcare şi descărcare a mărfurilor transportate prin centrul intermodal. Terminalul intermodal mai cuprinde o platformă de beton între cele două linii, o clădire administrativă de tip container pentru activităţile logistice și o parcare pentru camioane. 

Pe locul al cincilea în topul investițiilor se află proiectul „Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piața Emanuil Gojdu, Oradea - etapa 2”, care a presupus realizarea unui pasaj subteran în fața Pieței Cetate. Investiția s-a ridicat la 65,2 milioane de lei, potrivit topului publicat de Primăria Oradea. 

Pe următorul loc în top se află o serie de achiziții de terenuri și imobile pentru diferite proiecte ale municipalității, investiția totală fiind de 42 milioane de lei. 

Printre cele mai mari investiții realizate în 2023 se mai numără amenajarea centrelor de cartier Magnolia, Cazaban și Nufărului, dezvoltarea unui incubator de afaceri în fostul spital de Neurologie de pe strada Louis Pasteur și ridicarea parcării supraterane de pe strada Iosif Vulcan. 

Valorea proiectelor enumerate în Top 20 se ridică la 713 milioane de lei din totalul de 918,2 milioane de lei al investițiilor realizate în 2023.

O bună parte dintre aceste proiecte sunt cofinanțate din fonduri europene, dar municipalitatea s-a folosit și de bani din credite, până la decontarea banilor europeni.  

Valoarea totală a investițiilor derulate în 2023 în Oradea este cu 74% mai mare decât cea din 2022, când a fost de 527,8 milioane de lei. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!