Circulaţia pe strada Louis Pasteur din Oradea se desfăşoară peste zi bară la bară, pe fondul lucrărilor la ambulatoriul şi parcarea supraetajată de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor.
Cu maşina la pas
La ore de vârf, deplasarea pe distanţa de circa un kilometru dintre strada Republicii și spital, pe Louis Pasteur, poate ajunge să dureze mai mult de 15 de minute. „Coada de maşini se întinde, deseori, din strada Republicii până dincolo de Centrul de transfuzii. La fel şi în sens invers”, s-a plâns un şofer BIHOREANULUI.
Traficul se desfășoară la pas începând din intersecţia străzilor Republicii şi Louis Pasteur şi se blochează în sensul giratoriu de sub podul rutier peste strada Ecaterina Teodoroiu.
„Sunt perioade când stai cu maşina în rampă, să urci din strada Louis Pasteur pe drumul rapid, şi zece minute, pentru că sensul giratoriu de la intrarea în Ecaterina Teodoroiu este foarte aglomerat”, a mai spus conducătorul auto.
Traficul de pe străzile din zonă, oricum solicitant, este îngreunat de şantierele deschise anul trecut pentru construcţia ambulatoriului şi a parcării supraetajate de lângă Spitalul Judeţean.
„Nu prea avem ce face”
Cele două şantiere mari atrag în zonă camioane de mare tonaj cu materiale şi se desfăşoară cu desfiinţarea a zeci de locuri de parcare din vecinătate.
Peste o mie de angajaţi ai Spitalului Judeţean, ai magazinelor şi firmelor din jur îşi dispută circa o sută de parcări amenajate de municipalitate. Asta fără a mai lua în calcul pacienţii, aparţinătorii lor şi riveranii.
Peste zi, trotuarele din străzile Louis Pasteur, Gheorghe Doja, Stâna de Vale şi altele sunt ocupate de maşini începând imediat după centrul de transfuzii până dincolo de Spitalul Judeţean, la intersecţia străzilor Louis Pasteur şi Gheorghe Doja.
Municipalitatea orădeană nu are nicio soluţie pentru descongestionarea aglomeraţiei. „Nu prea avem ce face. Nu avem amplasamente pe care să amenajăm alte locuri de parcare. Trebuie să menţinem un culoar de acces permanent şi câteva locuri pentru Ambulanţă", a precizat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.
Urgentarea lucrărilor, singura soluție
Deranjul din trafic, generat de şantierele de lângă Spitalul Judeţean, se va menţine, în mod cert, de-a lungul acestui an. „Singura soluţie stă în urgentarea de către constructori a lucrărilor de amenajare a parcării supraetajate şi a ambulatoriului de la Spitalul Judeţean”, a declarat directorul Lucian Popa.
Constructorii şi-au asumat finalizarea execuţiei cu circa trei luni mai repede faţă de termenul contractual. „Reprezentanţii executantului spun că, dacă vremea le va permite, vor finaliza execuţia în ianuarie – februarie 2025, în condiţiile în care termenul contractual de predare a lucrării este în luna mai a anului viitor", a declarat Popa.
Fără deschidere pe etape
Reprezentanţii executantului au refuzat propunerea municipalităţii de dare în funcţiune a parcării pe etape pentru ca aceasta să poată prelua o parte dintre maşinile care sufocă acum zona.
„Executantul nu îşi asumă deschiderea parţială a parcării. În partea de final a lucrărilor, acesta va monta vitrinele spaţiilor comerciale care vor funcţiona la parterul clădirii, în partea dinspre Gheorghe Doja, şi nu vrea să îşi asume riscul ca o bucată de sticlă să cadă pe o maşină care intră sau iese din parcare în subteran", a explicat Lucian Popa.
Conform evidenţelor municipalităţii, până în prezent, constructorii au realizat circa 33% din construcţie. Aceştia au finalizat umpluturile din balast de la nivelul subsolului şi au ridicat stâlpii şi diafragmele în pregătirea amenajării următorului nivel.
„Până la finalul acestei săptămâni se va finaliza execuţia bazinelor de beton care vor asigura rezerva de apă a spitalului şi parcării în caz de incendiu, după care se va turna placa de beton peste primul nivel. Ulterior, va începe cofrarea planşeului peste următorul nivel", a explicat şeful DPI.
Programat să se deschidă mai repede
Lucrările de amenajare a parcării subterane sunt corelate cu cele de construire a ambulatoriului spitalului, derulate în imediata vecinătate. Investiţia, finanţată din fonduri europene, este coordonată de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.
Construcţia policlinicii spitalului s-a derulat mai alert decât cea a parcării subterane pentru că executantul a fost obligat să pună în operă lucrări de circa 9 milioane lei înainte de sfârşitul anului 2024 ca să nu piardă finanţarea europeană.
Stadiul fizic de realizare a lucrărilor este de peste 35%. „În momentul de faţă se lucrează la armături, cofraje şi turnarea betonului la cel de-al patrulea nivel al ambulatoriului”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler.
La fel, reprezentanţii municipalităţii speră ca lucrarea să fie predată cu cel puţin trei luni înaintea termenului contractual. „Termenul contractual de predare a lucrărilor este martie 2025, dar, conform discuţiilor cu constructorul, se doreşte terminarea acestora înainte de finalul anului 2024", a spus Guler.
O parcare cu peste 500 de locuri...
După cum BIHOREANUL a mai scris, parcarea supraetajată de lângă Spitalul Judeţean va avea 516 de locuri şi va fi amplasată pe aliniamentul străzii Gheorghe Doja, spre vest de spital, la intersecţia cu strada Salvării, urmând să fie conectată printr-o pasarelă de clădirea noului ambulatoriu.
Regimul de înălţime a parcării este de 5 niveluri. Aceasta va asigura și 21 de locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi şi mai multe staţii de încărcare pentru autovehicule electrice.
Parcarea este realizată de asocierea formată din Drum Asfalt şi Grup Construcţii Est contra sumei de 45,854 milioane lei (fără TVA), sursa de finanţare fiind bugetul Primăriei Oradea.
Potrivit managerului unităţii, dr. Gheorghe Carp, Spitalul Judeţean din Oradea va fi primul din ţară cu propria parcare şi cu heliport, acesta din urmă fiind dat în folosinţă încă din 2015.
... şi o policlinică pentru Spitalul Judeţean
Noul ambulatoriu se construieşte în faţa corpului principal al spitalului, lucrările fiind executate o asociere condusă de Precon Transilvania şi din care fac parte încă alte 6 firme, contra sumei de 63,878 milioane lei, din fonduri europene şi bugetul Primăriei.
Suprafaţa construită a clădirii va fi de 5.491 mp, iar cea desfăşurată va fi de 30.290 mp, pe patru niveluri.
La demisol se extinde zona de acces principal în spital, care să deservească zona de ambulatoriu cu un foaier, cu birouri pentru internări/externări. De asemenea, se vor amenaja vestiare pentru pacienţi şi cadre medicale, cabinete de consultaţii şi o cale de acces separat, direct din exterior, pe latura vestică, pentru cabinetele de boli infecţioase şi pneumologie.
La parter urmează amenajări specifice de policlinică-ambulatoriu, cu o legătură cu corpul B existent, la etajul I la fel, cu precizarea că legătura cu restul spitalului se va realiza prin intermediul a trei lifturi şi o casă a scării. La nivelul etajului 2 vor fi birouri, o secţie nouă ATI la etajul 3.