Constructorii au început vineri forarea viitoarei sonde de apă geotermală din strada Meiului.

Două luni de săpături

Amplasată pe terenul de lângă biserica ortodoxă Sfântul Ioan Iacob Hozevitul din vecinătatea Parcului Salca, sonda va săpa în următoarele două luni până la adâncimea de aproape trei kilometri, potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea.

Echipamentul va săpa continuu, până la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri. Odată cu realizarea forajului, acesta va fi prevăzut cu tubulatură metalică", se menţionează în comunicat.

Săpăturile vor dura două luni şi vor fi urmate de încă trei luni de teste şi probe ale forajului.

„La finalul lucrărilor, în foraj, la adâncimea de aproximativ 100 de metri se va monta o pompă care va extrage apa geotermală de aproximativ 74°C, ce va fi transportată printr-o conductă metalică preizolată la Staţia Termică Geotermală din strada Depozitului", a transmis Primăria.

Apa geotermală extrasă de aici va fi folosită pentru prepararea apei calde a locuitorilor din cartierul Nufărul.

Săpăturile sunt făcute de firma Daflog, specializată în foraje la adâncime, subcontractant al asocierii formate dintre Elsaco Electronic Botoşani şi Energomontaj Bucureşti.

Vineri, la începerea lucrărilor, au fost prezenți primarul Florin Birta și șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, împreună cu funcționari ai Primăriei Oradea implicați în implementarea proiectului european prin care sunt finanțate acestea.

Nufărul trece pe apă geotermală

Asociaţii au câştigat licitaţia pentru trecerea încălzirii cartierului Nufărul 1 pe un mixt de încălzire cu apă geotermală pentru suma de 71,6 milioane lei cu TVA inclus. Începute în august 2022, lucrările au termen de execuţie de doi ani.

Cu această ocazie vor fi reabilitate reţelele de termoficare din cartier şi se vor înlocui punctele termice din Nufărul I (839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883) cu 277 module termice moderne, care vor produce apă caldă şi încălzire la nivel de scară de bloc.

Trecerea la un sistem de încălzire pe bază de apă geotermală va afecta 13.500 locuitori, respectiv 6.271 de apartamente, instituţii şi firme din cartier.

În urma investiţiei aportul apei geotermale la obţinerea agentului termic în Oradea va creşte de la 5% la 25%, cu efecte asupra calităţii serviciilor de încălzire şi a costului de obţinere a acestuia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!