Registrul local al spațiilor verzi din Oradea poate fi acum consultat online de orice cetățean.

Primăria a anunțat miercuri că o hartă interactivă a zonelor verzi din oraș este accesibilă publicului, care astfel poate vedea câți arbori sunt pe străzile ori în parcurile din oraș și din ce specie sunt.

Harta este disponibilă pe site-ul Primăriei, www.oradea.ro, unde, pe partea din dreapta, este un afiș cu denumirea „Registrul local al spațiilor verzi din municipiul Oradea”, sau accesând direct site-ul https://gis.info-design.ro/RSVOradea/.

„Pe pagina deschisă, utilizatorul poate căuta locația dorită prin accesarea iconiței Căutare și introducerea denumirii străzii. Spațiile verzi sunt evidențiate cu culoarea verde, iar din momentul în care utilizatorul dă click pe o anumită zonă verde, aceasta va primi un contur de culoare turcoaz, generând informațiile disponibile, precum număr de identificare, suprafață etc. În acest perimetru, fiecare arbore poate fi accesat tot printr-un simplu click, utilizatorul primind informații cu privire la numărul de identificare, specia, dimensiunea arborelui, starea de viabilitate, vârsta sau dacă arborele este ocrotit sau nu. Totodată, cu ajutorul iconiței Rapoarte RSV se poate genera fișa spațiului verde căutat, prin selectarea butonului Selectare imobil”, a explicat directoarea adjunctă a Direcției Tehnice, Adina Popa.

De exemplu, dacă vor căuta Aleea Anna Marossy din Parcul Libertății, orădenii vor vedea arborii care sunt acolo, precum castani, frasini, tei, arțari, înălțimea fiecărui copac ori diametrul trunchiului. Pentru unii copaci, harta are și fotografii, cum este cazul unui arbore de lângă Palatul de Justiție, înalt de 7 metri și cu un diametru de 38 de centimetri, înregistrat drept „uscat”.

Noul Registru local al spațiilor verzi a fost aprobat în luna aprilie de către Consiliul Local. Potrivit acestuia, Oradea are 603 ha spații verzi amenajate, 43 ha terenuri degradate, 60 ha suprafață cimitire și 97.219 de arbori și arbuști.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!