Cetatea Oradea poate fi vizitată online, de pe calculator şi telefonul mobil, prin intermediul unui tur virtual.

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, turul virtual pune în lumină detalii legate de istoria, arhitectura şi etapele de reabilitare a monumentului.

"Vizualizarea poate fi efectuată prin înaintarea în încăpere şi între etaje, fiind disponibile şi facilităţi de vizualizare de tip panoramă a întregului obiectiv sau a fiecărui etaj în parte, precum şi posibilitatea de a genera măsurători", se menţionează în comunicatul Primăriei.

În plus, în timpul vizitei online, pasionaţii de istorie pot afla informaţii în limba română şi engleză despre vestigiile din incinta fortificaţiei.

Turul virtual poate fi accesat atât de pe o adresă dedicată, cât și de pe portalul Muzeului Ţării Crişurilor.

Vizualizarea Cetăţii Oradea a devenit posibilă ca urmare a colaborării dintre Muzeul Oraşului Oradea din cadrul Complexului Muzeal "Muzeul Ţării Crişurilor" şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Agenţia a finanţat lucrările de digitalizare a fortificaţiei prin proiectul "Revitalizarea oraşelor fortăreţe".

"Am început timid în 2008, prin proiectul referitor la Revitalizarea Cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic, în valoare de 36 milioane lei, pentru ca astăzi valoarea proiectelor cu fonduri europene în două exerciţii financiare, 2007 - 2013 şi 2014 – 2020, să ajungă la peste 100 milioane lei pentru punerea în valoare a acestui obiectiv", a declarat directorul ADR Nord-Vest, Marcel Boloş.