Asociaţia Caritas Eparhial îi ajută pe ucrainenii fugiţi din calea războiului și ajunși în Oradea, prin Centrul de Informare şi Consiliere pentru Refugiaţi Oradea (CICRO), iar până în prezent aproximativ 180 de persoane au beneficiat de sprijin educaţional, psihologic şi social.

Înfiinţat în luna iulie a acestui an de către Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, în parteneriat cu Asociaţia „Grund Community Egyesulet”, centrul le oferă refugiaţilor informare, însoţire şi mediere în legătură cu instituţiile abilitate să se implice în problematica refugiaţilor, îi ajută să își găsească locuințe, locuri de muncă, precum și să aibă acces la servicii medicale şi sprijin material.

Până acum au fost ajutate 50 de familii venite din Ucraina, adică aproximativ 180 de persoane. „Încercăm să le asigurăm activităţi cât mai atractive, care să răspundă nevoii lor de socializare, de coeziune, de integrare şi de dezvoltare", se arată într-un comunicat transmis joi de Caritas Eparhial Oradea.

Asociația Caritas Eparhial, refugiați ucraineni

Refugiaţii ajunşi la centru beneficiază, totodată, de consiliere psihologică din partea unor specialiști în terapie Gestalt, intervenţie în traumă şi situaţii de criză, comunicarea dintre ucraineni și specialiști fiind mediată de un translator.

„Asistentul social a facilitat înscrierea la medicul de familie pentru aproximativ 100 de persoane şi am mediat obţinerea cazării pentru 50 de persoane”, au mai transmis coordonatorii proiectului. 

Totodată, sunt organizate la centru cursuri de limba română, de două ori pe săptămână, iar asociaţia a anunţat că din august doreşte să formeze o a doua grupă pentru începători. 

Refugiați ucraineni la Caritas Eparhial

De asemenea, refugiaţii ajunşi la centru pot participa la ateliere de cusut şi grădinărit, organizate cu sprijinul celor de la Grund Community Egyesulet.

„Am dotat şi utilat acest spaţiu cât de bine am reuşit, date fiind resursele financiare limitate de care dispunem. Am creat un mediu primitor, în care familiile din Ucraina beneficiază zilnic de activităţi, materiale, sprijin, supraveghere şi asistenţă complexă, se simt în siguranţă şi găsesc oaza de linişte de care au atât de mare nevoie", au subliniat coordonatorii centrului.

Activităţile centrului de integrare se desfăşoară la parterul casei D.A.R, un bloc de locuinţe sociale al Caritas Eparhial şi inaugurat în 2015, situat pe strada dr. Ioan Cantacuzino nr. 56, din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!