Viitorii pretendenţi UDMR la cele mai importante funcţii locale alese au fost aruncaţi în arenă: Cseke Attila pentru Primăria Oradea şi un presupus văr al lui Szabó Ődőn (care, însă, neagă rudenia) pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Nominalizarea unor persoane care nu s-au născut şi n-au crescut aici (Cseke e marghitean, Szabó József a venit din Sălaj, Carastelec, care ni l-a dat şi pe Ődőn - informația a fost dezmințită de cei doi - n.r.) este un detaliu care răstoarnă teza vechilor UDMR-işti, cum că numai cei născuţi şi crescuţi în Nagyvárad ar trebui să ne conducă.

Dar nu despre candidaţi aş vorbi acum, că pentru asta va fi timp destul, ci vreau să acord o „bulină roşie” UDMR Bihor pentru meritul de a-l fi retras pe actualul preşedinte al CJ, Pásztor Sándor, din cursa pentru un nou mandat. Sigur, i s-a dat şansa să anunţe că el nu şi-l mai doreşte, la fel ca în urmă cu 4 ani, când şi Alexandru Kiss a fost lăsat să declame acelaşi text. Dar numai cine l-a crezut atunci pe Kiss îi dă crezare acum lui Pásztor!

Fapt e că, sub presiunea publicului, inclusiv a etnicilor maghiari (informaţi şi ei de BIHOREANUL despre „performanţele” acestuia, căci media locală arondată UDMR nu i-a descoperit niciun cusur), organizaţia patronată de Szabó Ődőn a luat o decizie corectă, renunţând la (de)serviciile unui ins total inadecvat demnităţii ce i-a fost încredinţată în 2016 cu voturile consilierilor PSD şi ALDE.

Proaspătul renegat al UDMR s-a dovedit un egoist fără scrupule, un belfer nărăvit să-şi satisfacă plăcerile şi interesele personale: voiajuri de lux prin Jamaica taman când a lăsat Aeroportul Oradea fără curse internaţionale, partide de safari prin Africa de Sud, unde se prezenta drept „Pásztor from Hungary”, căciuleli pe la congresele Fidesz în Budapesta, cu drumul, cazarea şi diurna plătite din banii CJ Bihor.

Bomboană pe colivă, a fost prins la pescuit, în plină pandemie, în timpul serviciului şi călare pe un SUV destinat sistemului sanitar al judeţului. Despre achiziţiile coordonate de acelaşi Pásztor la CJ nici nu mai amintim, sau despre cum a devenit, din leafă, campionul bugetarilor bogătani, cu proprietăţi întinse prin Oradea şi prin Bihor.

Debarasându-se de Pásztor, UDMR a executat o operaţiune clasică de damage control, prin care încearcă să facă uitate eşecurile unei administraţii pe care a dominat-o cu aroganţă, dar care n-a livrat nimic din ce promisese în 2016. Or, tocmai făgăduielile de atunci le vrea UDMR acum îngropate cât mai adânc în memoria electoratului: realizarea unor velo-piste pentru biciclişti în comunele Zonei Metropolitane Oradea şi de aici până în Apuseni, interconectarea unor zone din judeţ prin noi drumuri, construirea unor internate la Marghita, Salonta, Aleşd şi Oradea, atragerea turiştilor din Hajdúszoboszló, lansarea unui mare festival gen Untold, amenajarea unui Muzeu al Satului în Băile 1 Mai etc.

Pun de pe acum pariu că despre temele astea nu veţi mai auzi de la candidaţii UDMR care, mulţumită lui Pásztor, vor trebui să inventeze noi „vitamine C”, noi petarde de luat ochii alegătorilor.