Pe șantierul viitoarelor pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu, printre cei aproape 2.000 de piloni forați, un singur copac plăpând a mai rămas mărturie a zonei verzi care era înainte în „turbogirație”.

Unii copaci au fost mutați, iar alții doborâți. Mai precis, 12 arbori și 6 arbuști au ajuns în șanțul Cetății, transplantați cu un utilaj anume adus la Oradea din Ungaria, Big John 90D.

Cei care nu au putut fi relocați sau nu erau suficient de viguroși pentru această operațiune au fost tăiați, multe din crengi și trunchiurile tăiate încă fiind mărturie, pe șantier.

Conform registrului local al spațiilor verzi, scuarul verde avea o suprafață de 6.000 mp, iar printre copacii care erau acolo se numărau meri ornamentali, pini negri, ienuperi, mesteceni și chiar doi migdali.

Rămâne de văzut cum va arăta zona când rețeaua de pasaje subterane va fi finalizată. Simulările făcute publice de Primăria Oradea până acum au arătat că vor fi amenajate spații verzi doar în zona pietonală ce se va crea între Catedrala Ortodoxă și Parcul 1 Decembrie, nu și pe amplasamentul fostei turbogirații.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!