"Dansul înseamnă totul pentru mine. Când sunt pe scenă simt că sunt una cu muzica", spune, plin de pasiune, adolescentul care respiră, trăieşte şi munceşte "pe ritm", cu ţelul ca în câţiva ani să ajungă pe cele mai mari scene ale lumii.

BIHOREANUL vă spune povestea orădeanului Darius Mabda, câştigătorul celei mai recente ediţii a concursului "Românii au talent" de la ProTV şi implicit al marelui premiu de 130.000 euro, care a cucerit juraţii şi publicul cu o coregrafie inspirată de un artist ucrainean.

Dansatorul familiei

Darius şi-a descoperit pasiunea pentru dans la 7 ani, când imita coregrafii de pe YouTube. "Mi-am dorit mult să iau lecţii de dans, aşa că i-am stresat pe ai mei până au acceptat", mărturiseşte el.

Părinţii, Daciana şi Marius Mabda, l-au dat la cursuri crezând că se va plictisi repede, pentru că nimeni din familie nu este artist. Mama e secretară la o firmă de construcţii, tatăl pensionar după ce a lucrat într-o instituţie subordonată Ministerului Justiţiei, iar sora, Daria (18 ani), vrea să fie medic.

Bursă în Italia

Cea care i-a remarcat talentul a fost coregrafa Teodora Lăzuran, proprietara Centrului Ars Nova din Oradea, cu care a făcut primele ore de gimnastică ritmică, balet şi dans contemporan. "Un copil timid, care mă impresiona la fiecare antrenament cu tot ce reuşea să lucreze suplimentar, acasă. Dăruit, ambiţios, implicat... sunt calităţi care i-au adus primele titluri naţionale şi ulterior mondiale", spune antrenoarea, stabilită între timp în SUA.

Darius Mabda, câștigătorul emisiunii „Românii au talent” 2022

Darius i-a atras atenţia prin uşurinţa cu care executa mişcări complexe, potrivite mai degrabă fetelor, mai flexibile decât băieţii. Primele premii importante le-a obţinut la 11 ani, în 2019. Locul I la Bucharest Dance Festival, premiul Best Male la Freedom Dance Festival Budapesta şi medalia de aur la Dance Star Croaţia sunt doar câteva reuşite.

În acel an a fost remarcat şi de un maestru coregraf din Italia, Marco Batti. "I-a oferit o bursă de 2.000 euro pentru a studia la Milano, dar noi nu ne-am permis. Era mic, iar costurile traiului acolo, singur, erau mult prea mari", spune tatăl.

Departe de familie

Darius a continuat să lucreze stăruitor chiar şi după ce cursurile au fost oprite de pandemie. Părinţii i-au cumpărat o trambulină şi o saltea pentru a putea exersa cât mai mult acasă. Pentru a-şi urma visul, anul trecut s-a mutat de la Şcoala Oltea Doamna la Liceul de coregrafie şi artă dramatică Octavian Stroia din Cluj-Napoca, în al cărui internat a locuit, de altfel, până vinerea trecută, când s-a încheiat anul şcolar. "Mi-a fost teamă că nu se va acomoda acolo, dar se descurcă. Munceşte pentru a ajunge unde îşi doreşte", zice mama sa.

Darius Mabda, Românii au talent 2022

La Cluj, ziua lua lecţii de balet şi dans contemporan de la coregrafii Radu Domşa şi Alina Cicero, iar seara continua online, cu profesoara Oana Ioniţă din Bucureşti. "De multe ori apuc să vorbesc cu părinţii doar seara. Mă antrenez în fiecare zi 2 sau 4 ore în plus faţă de ce fac la şcoală", spune Darius.

Îndrăgit de români

Tot în vara anului trecut, la Cluj, s-a înscris la preselecţiile concursului "Românii au talent", ambiţionat de participarea mai multor prieteni ai săi. Şi-a pregătit singur o coregrafie cu acrobaţii, îmbinate cu elemente de dans contemporan şi balet, stilurile pe care le preferă.

Juraţii au fost impresionaţi din prima de el. "Sunt uluit de performanţa ta, de ce ai făcut pe scenă. Mi-ai umplut inima de bucurie", i-a spus popularul Mihai Bobonete (Bobiţă din Las Fierbinţi), a cărui apăsare pe butonul Golden Buzz l-a trimis în semifinale. Cuprins de emoţii, pe Darius l-au podidit lacrimile, ceea ce pe Andra a făcut-o să-l îmbrăţişeze.

Pentru prestaţia din semifinale (video jos) s-a pregătit câteva luni. A fost acompaniat de baletul emisiunii, şi a ajuns în finală, acelaşi Bobonete încurajându-l: "Sunt toate şansele ca tu să fii câştigătorul în 2022!".

In your room

Pentru finală (video jos), Darius a pregătit un dans special. "Inspirat de balerinul ucrainean Sergei Polunin, care într-un clip dansează pe melodia «In your room» de la Depeche Mode, am creat şi eu un dans pentru aceeaşi piesă cu ajutorul coregrafilor din Cluj şi echipei emisiunii. Am avut mari emoţii pe scenă văzând că mulţi concurenţi au avut momente impresionante", recunoaşte adolescentul.

A urcat ultimul pe scenă, dar la final prezentatorii Pavel Bartoş şi Smiley l-au anunţat drept câştigătorul sezonului 12, fiind votat de cei mai mulţi dintre telespectatori.

Vis de balerin

Darius a obţinut nu doar premiul cel mare, de 120.000 euro, ci şi pe cel pentru originalitate, de 10.000 euro. "Nu m-am gândit că pot fi eu marele câştigător. Toţi de aici s-au dovedit foarte talentaţi", a spus el modest, dar fericit, la primirea trofeului.

Deja ştie şi ce vrea să facă cu banii. "La anul voi învăţa tot aici, în România, dar în viitor vreau să plec în străinătate, la o şcoală de dans din Stuttgart (Germania) sau la una de balet din Madrid (Spania). Îmi doresc să ajung pe cele mai mari scene ale lumii, iar acum banii nu mai sunt o problemă", spune Darius.

Deci chiar nu-l mai opreşte nimic...

Darius Mabda, în finala „Românii au talent”:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!