Cine ar fi crezut că până şi cei mai versaţi afacerişti pot fi victimele unor escrocherii? I s-a întâmplat unui cunoscut jucător în domeniul construcţiilor din Oradea, Petru Popa, dezvoltatorul Nufărul Plaza, lăsat fără una dintre cele mai vechi firme, trecută în acte pe numele unui angajat. 

Este vorba despre Daval SRL, cu active de aproape 8 milioane lei şi o cifră de afaceri de 5 milioane lei pe anul trecut, ajunsă în proprietatea unui "duşman" printr-o cesiune dubioasă despre care patronul formal al firmei pretinde că nu ştie nimic. 

BIHOREANUL vă prezintă amănuntele unei poveşti incredibile, dezvăluite chiar de cei păţiţi şi ajunse în ancheta poliţiştilor...

Aranjament cu probleme 

"Aşa ceva să mi se întâmple tocmai mie? Cui povestesc se cruceşte! Dar lumea trebuie să ştie, să n-o păţească şi alţii!". Antreprenor în construcţii şi samsar imobiliar versat, Petru Popa e în şoc după ce a fost lăsat fără controlul propriei firme.

SC Daval SRL, profilată pe construcţii, foraje, închirieri de utilaje grele şi transport, este pe piaţă din 2007. N-a fost niciodată pe numele lui. O perioadă i-a aparţinut fostei soţii, apoi cumnatului, apoi a pus-o pe numele unui văr care, însă, s-a îmbolnăvit. 

Anul trecut a trecut-o pe seama lui Petru Gabor, un consătean din copilăria petrecută în Mihai Bravu, care lucra pe şantierele lui ca simplu muncitor. Motivul pentru care patrona prin interpuşi nu-l zice. "A fost o cesiune temporară, nimic nelegal. Urma să preiau firma, dar ne-am luat cu altele şi n-am apucat să finalizăm actele". 

Doar că, încântat de aranjament, Gabor a început să se laude. Aşa a aflat că-i patron şi un vecin de-al lui, Vasile Pup, şi el fost consătean şi cunoştinţă veche cu antreprenorul Popa. Condamnat pentru conducere fără permis şi judecat într-un alt dosar pentru aceeaşi faptă, acesta avea nevoie de bani, aşa că i-a încolţit ideea unei afaceri. "Pe 12 iulie mi-a trimis un mesaj (foto), cerând bani în numele lui Gabor. A zis că, dacă nu plătesc, Gabor va lua din contul firmei şi va anula specimenele de semnături şi cardurile. L-am ignorat", a povestit Popa BIHOREANULUI

Mesaj

Din parteneri, duşmani 

Călin Hirtea Abia pe 5 august afaceristul şi-a dat seama că a greşit: încercând să facă plăţi, accesul la contul firmei i-a fost blocat, iar banca l-a înştiinţat că din 17 iulie noul patron şi administrator al Daval este un anume Călin Hirţea (foto)

Popa şi Hirţea se cunosc de când primul ridica Nufărul Plaza, iar firma celui de-al doilea era angajată să execute anumite lucrări. Doar că nu s-au înţeles, iar Hirţea a rămas cu lucrări neplătite de aproape 100.000 lei, bani pe care i-a câştigat ulterior în instanţă, dar nu i-a recuperat nici până azi, căci firma pentru care prestase serviciile, Bogdelim Invest SRL, deţinută de fiul lui Popa, a intrat în lichidare judiciară.  

În 2019 a răbufnit, trimiţându-i lui Popa, familiei şi partenerilor acestuia SMS-uri prin care îl acuza de furt, înşelăciune şi corupţie. Urmarea? A ajuns pârât pentru calomnie şi obligat să-i plătească lui Popa daune morale de 5.000 lei.

"Neştiutor de carte"

Când a avut ocazia să se răzbune, Hirţea n-a ratat-o. Miza? Banii din contul firmei şi activele, reprezentând utilaje de milioane de lei, crede Popa. Pe 17 iulie, printr-un act notarial întocmit cu Gabor, despre care aflase de la Pup că era patron în acte, a preluat acţiunile Daval, în schimbul a  21.000 lei, fiind împuternicit de acesta "cu puteri depline" în relaţia cu Registrul Comerţului, cu băncile şi orice alte instituţii şi firme. 

Nici actul de cesiune şi nici procura nu poartă însă semnătura lui Gabor, actul notarial consemnând că ar fi "neştiutor de carte", aşa încât consimţământul său a fost atestat de doi martori, care au semnat că, totuşi, omul "a înţeles conţinutul şi a consimţit". 

Acum, Gabor pretinde că totul e o făcătură. "Vecinul, Pup, mi-a cerut la un moment dat buletinul şi i l-am dat. Nu eu am fost la notar, o fi fost cineva care a semănat cu mine", zice bărbatul. 

La loc comanda

Cert e că pe 5 auguCălin Moisist, când a aflat, Popa l-a dus pe Gabor la notar, iar acesta a revocat actul şi a dat o declaraţie pe proprie răspundere cum că nu a luat niciun ban pentru a vinde firma, prin urmare vânzarea nu e valabilă. Apoi, documentele au fost depuse la Registrul Comerţului şi la bănci, dar şi la Tribunalul Bihor, unde, prin Gabor, Popa a cerut anularea vânzării către Hirţea. 

Cum era de aşteptat, cazul a ajuns şi în anchetă penală. "E vorba de şantaj, de fals şi uz de fals, lipsire de libertate, ameninţare. Gabor a fost sechestrat câteva ore în locuinţa lui Pup în ziua când s-a aflat de preluarea frauduloasă a firmei, apoi a fost hărţuit şi ameninţat de cei implicaţi", susţine avocatul lui Popa, Călin Moisi (foto), fără a da însă numele "răufăcătorilor". 

Căutat de BIHOREANUL, "acaparatorul" Călin Hirţea a refuzat să facă declaraţii, pretinzând că "nu vreau să influenţez ancheta". Cât despre firma "suflată" rivalului, oricum nu îi mai este de folos. Pe 13 august, Daval a cerut Tribunalului deschiderea procedurii de insolvenţă, solicitând desemnarea unui administrator judiciar provizoriu. Cum ar veni, decât să rămână fără avere, mai bine s-o administreze prin judecători...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!