Staţia geotermală din strada Făgăraşului, din apropierea Oradea Arena, care deserveşte 5.000 de consumatori orădeni, a fost pusă miercuri în funcţiune.
Cu 5.000 de consumatori deserviţi
Unică în România prin modalitatea de producere a agentului termic din apă geotermală cu ajutorul pompelor de căldură, staţia geotermală asigură necesarul termic al noii săli polivalente, precum şi al locuinţelor situate începând din strada Calea Aradului, de-a lungul Peţei, până în strada Atelierelor.
„Staţia geotermală alimentează circa 5.000 de persoane din zonă şi sala polivalentă Oradea Arena. Prin această investiţie şi alte două proiecte, Nufărul Geotermal şi viitoarea staţie din Ioşia Sud, care vor fi finalizate anul viitor, aportul de apă geotermală la obţinerea energiei termice va creşte de la circa 5%, până acum, la 15% începând de anul viitor", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la faţa locului.
Preţul gigacaloriei nu va scădea
Chiar dacă aportul apei geotermale, mult mai ieftine decât gazul, va fi mai mare la obţinerea încălzirii în Oradea, preţul gigacaloriei plătite de populaţie nu se va diminua.
"Nu cred că preţul gigacaloriei va scădea, dar intenţia noastră este ca atunci când subvenţia la plata încălzirii pentru populaţie se va retrage (n.r. - așa cum cere Uniunea Europeană să se întâmple), gigacaloria să aibă un preţ suportabil de către orădeni", a spus Birta.
În prezent, orădenii plătesc 373 lei pentru o gigacalorie, sumă la care bugetul local adaugă o subvenţie de 68 lei, mult mai mică decât cea din alte oraşe.
Trei trepte de obţinere a încălzirii
Staţia geotermală din strada Făgăraşului este unică în ţară prin modul de producere a agentului termic.
„Partea de noutate a acestui proiect este că staţia are o eficienţă termică mărită prin utilizarea dată (n.r. pe lângă treapta I de producere a energiei termice cu schimbătoare de căldură) de o treaptă II, constând în pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară de căldură din apa geotermală. Astfel, apa geotermală intră în staţia noastră cu o căldură de 82 grade Celsius şi reuşim să o reinjectăm în sol (n.r. printr-un puţ din zona Ceyrat) la doar 20 grade Celsius", a explicat managerul de proiect Daniel Ţigan, şef de birou în Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.
Pentru iernile grele, cu temperaturi sub minus 15 grade Celsius, noua staţie geotermală mai dispune de o treaptă de putere suplimentară, de rezervă, care a fost asigurată prin racordarea la Magistrala 2 de termoficare a oraşului.
"La nevoie, în iernile foarte reci, temperatura agentului termic produs de staţie poate fi crescută cu agent termic produs din CET", a spus Ţigan.
Construcţia staţiei geotermale de lângă sala Oradea Arena a fost finanţată printr-un proiect european în valoare de 3,8 milioane euro cu TVA inclus, din care suma acordată printr-un program de fonduri norvegiene s-a ridicat la 1,7 milioane euro, cu TVA. Contribuţia municipalităţii a fost de 2,1 milioane euro, cu TVA inclus.