Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a urcat vineri pe platformele sondei de apă geotermală din strada Meiului pentru a afla mersul lucrărilor.

"Proiectul a ajuns la 40%"

Aflat în vizită la Oradea, Boloş a verificat la faţa locului stadiul lucrărilor de implementare a proiectului Nufărului Geotermal, ale cărui baze le-a pus în urmă cu aproape 14 ani, pe când era director în Primărie, însoţit de primarul Florin Birta şi reprezentanţi ai constructorilor.

"Este un proiect cu care ne-am chinuit din 2009, cu procese, discuţii dacă este vorba de ajutor de stat sau nu este vorba de ajutor de stat, după care au fost trei licitaţii pentru desemnarea executantului", a reamintit primarul Florin Birta.

Edilul a afirmat că, în momentul de faţă, "proiectul a ajuns la 40% din implementare şi vom continua să finalizăm cât mai mult din investiție anul acesta".

Termenul de finalizare este luna decembrie, iar Primăria încearcă să închidă până atunci toate lucrările finanţate din fonduri europene, chiar dacă finalizarea lucrărilor din buget propriu ar putea să aibă loc doar în prima parte a anului viitor.

"Îl îndemn pe domnul primar Florin Birta ca acest tip de proiecte, de valorificare a apei geotermale, să îl multiplice şi în cartierul Ioşia şi în alte zone în interesul locuitorilor orașului", a spus Boloş.

Vor da de apă!

Potrivit constructorilor, săpăturile începute în aprilie de sonda de foraj din zona Parcului Salca avansează continuu.

"În momentul de faţă suntem cu forajul la o adâncime de 1914 metri. Rezervorul de apă geotermală este la o adâncime de 2.400 metri. Estimăm că săpăturile vor mai dura o săptămână, după care vom da de apă la o temperatură de 72 - 75 grade Celsius", a declarat managerul de proiect din partea constructorului, Mihai Murariu.

Marcel Boloş s-a declarat mulţumit de avansul lucrărilor pe care le-a deschis, tot printr-o vizită în teren, în septembrie 2022, în speranţa că aportul de apă geotermală, teoretic gratuită, va mai frâna trendul scumpirii gigacaloriei plătite de orădeni.

"La finalul investiţiei, costul de asigurare a căldurii şi apei calde nu va mai constitui o problemă. Este limpede că la final preţul gigacaloriei va ajunge într-o zonă de rezonabilitate", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Proiectul, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, atribuit asocierii de firme formate din Elsaco Electronic şi Energomontaj, alături de subcontractanţii Daflog şi Petrostar, vizează trecerea cartierului Nufărul pe un mixt de apă geotermală.

Acesta presupune amenajarea unei sonde de extracţie în strada Meiului, tratarea apei geotermale într-o staţie ridicată deja în strada Iancu de Hunedoara şi transmiterea ei, printr-o reţea de conducte noi, la blocurile din cartier unde, la nevoie va fi suplimentată cu agent termic furnizat de CET cu ajutorul unor module termice la nivel de scară.

Carp, propus cetăţean de onoare!

Pe de altă parte, aflat în vizită la Oradea, Boloş a mai vizitat şi lucrările de eficientizare termică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Însoţit de primarul Birta şi de managerul unității, Gheorghe Carp, ministrul a văzut cu ochii lui noile investiţii făcute pe fonduri europene de la laboratorul modern şi angiograful CT la spaţiile pentru sterilizare ori secţia de arşi.

"Lucrările de eficientizare energetică, realizate în proporţie de 98%, vor fi gata într-o lună. Cu ocazia lucrărilor s-a reabilitat întreg interiorul spitalului, mergând până acolo că s-au lărgit uşile saloanelor pentru a uşura accesul pacienţilor în scaunul cu rotile", a explicat primarul Florin Birta.

Ministrul Boloş nu doar că l-a lăudat pe Gheorghe Carp pentru lucrările deja efectuate, dar i-a și făcut o propunere primarului Birta:

"Domnul Carp merită titlul de cetăţean de onoare pentru modul în care s-a implicat în refacerea Spitalului Judeţean, reabilitarea spitalului municipal, construcţia noului spital de boli infecţioase şi alte investiţii în sistemul spitalicesc", a spus Boloş.

Lucrările de reabilitare termică a spitalului, în valoare de 30,3 milioane lei, finanţate în proporţie de 98% din fonduri europene, au fost atribuite asocierii formate din firmele Drum Asfalt, Nord Conforest, Trameco şi Termoline.

Termenul iniţial de predare a lucrărilor, stabilit pentru sfârşitul anului 2022, a fost prelungit pentru vara acestui an pe fondul pandemiei de Covid-19 şi a faptului că spitalul este în exploatare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!