Ursul care a băgat spaima în locuitorii din comuna Sânmartin a fost căutat în cursul serii de miercuri inclusiv cu dronele de către autorități, cu ajutorul voluntarilor de la Asociația SalvaDrone.

„Am periat zona cu drone până la ora 1 noaptea, dar fără rezultat. Vom relua căutările în seara asta”, a declarat joi pentru BIHOREANUL primarul de Sânmartin, Cristian Laza.

Imaginile postate pe canalul de YouTube al Asociației SalvaDrone (video jos), realizate inclusiv în timpul nopții, cu camere cu termoviziune, sunt spectaculoase.

În ele se observă viețuitoarele din zonă, inclusiv vulpi sau căprioare, însă nici urmă de ursul care a ucis, cel mai recent, 12 capre din curtea unui localnic din Sânmartin.

Nu este exclus ca, între timp, prădătorul să fi plecat spre alte locuri.

Cert este că localnicii sunt speriați, cu atât mai mult cu cât atacul de marți seară este cel de-al doilea în nici două săptămâni, iar acum a atacat foarte aproape de o zonă locuită, la 30 metri de cel mai apropiat imobil, la circa 150 de metri de casa primarului de Sânmartin și la aproximativ 200 de metri de un loc de joacă pentru copii.

„Efectiv ne este frică să ieșim din case”, a mărturisit, joi, un cititor care a contactat BIHOREANUL, îngrijorat de faptul că animalul nu a fost încă prins.

Potrivit OUG 81/2021, când este semnalat atacul unui animal sălbatic pe teritoriul unei localități, se activează un așa numit Comitet de Intervenție, condus de primarul unității administrativ-teritoriale, reprezentanți ai Jandarmeriei, ai fondului de vânătoare și medicul veterinar, plus ai APM (în cazul urșilor, care sunt specie protejată). Comitetul de Intervenție poate decide și efectua așa numita „extragere” a animalului prin alungare, tranchilizare și relocare, împușcare sau eutanasiere.

Comitetul s-a reunit încă de zilele trecute, coordonat de primarul Cristian Laza, iar de situație a fost înștiințată și Prefectura Bihor.

Autoritățile sunt cu atât mai îngrijorate cu cât cel mai recent atac a avut loc într-o zonă puternic locuită și la o oră la care încă oamenii mai circulau pe străzi, fapt care majorează gradul de periculozitate al animalului.

În acest context, se vor organiza noi pânde „pentru tranchilizarea ursului, un pas preliminar eliminării lui”. Cel mai probabil la noile misiuni de căutare vor participa din nou și voluntarii Salvadrone.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!