Preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu, susține că Inspectoratul Școlar Județean Bihor îl menține ilegal în activitate după vârsta pensionării pe profesorul Virgil Blage, fostul șef al acestei instituții. Liderul USR cere, în acest context, ca Ministerul Educației să-l demită pe Horea Abrudan, actualul inspector școlar general. În replică, Inspectoratul susține că Palaghianu nu are dreptate.

Ilegal? 

Preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu, alături de preşedintele USR Bihor, Silviu Deheleanu, și Corina Atanasiu, fostă secretară de stat în Ministerul Fondurilor Europene, au susținut, joi, o conferință de presă la sediul partidului, în care au acuzat probleme din educație.

În timp ce Deheleanu și Atanasiu au criticat proiectele de legi ale Educației promovate de ex-ministrul Sorin Cîmpeanu, pe care le-au numit ca fiind „dezastruoase”, Palaghianu a prezentat un caz local, cel al fostului inspector școlar general din Bihor, profesorul Virgil Blage, care, spune USR-istul, ar preda economie aplicată la Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea, deşi nu ar avea acest drept. Liderul USR a spus că Blage ar trebui să predea, de fapt, istorie, specializare pe care a absolvit-o. 

"Este vorba despre un caz concret de încălcare a legii. Un grup de profesori mi-au spus că domnul Virgil Blage, fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a solicitat repunerea în activitate după ce a îndeplinit condiţiile de pensionare, dar a fost repus în mod ilegal. Am solicitat o copie a ultimului act de numire pe post a domnului Blage de la inspectorat (n.r. - IŞJ Bihor). Iniţial, solicitările mele au fost respinse, culmea pe nişte motive total aiurea, invocând o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (n.r. - despre protecţia datelor personale), care infirmă tocmai ce susţinea IŞJ", a declarat Palaghianu (foto)

IŞJ Bihor i-a răspuns la solicitare abia după ce a formulat o reclamaţie administrativă la Ministerul Educaţiei. "Mi s-a răspuns că ultimul act de numire pe post a fost pe istorie, iar dânsul are diplomă de licenţă la specializarea istorie-filosofie. Ei bine, anul acesta, el este profesor de economie aplicată la Colegiul Economic Partenie Cosma", a precizat USR-istul. Dovada este chiar și pe site-ul IŞJ Bihor (foto), unde Blage apare ca fiind în activitate în anul şcolar 2022-2023 pe un post de economie aplicată.

Palaghianu a spus că această decizie ar fi ilegală deoarece "conform Ordinului de Ministru din 2021, art. 29, al. 7, cererile pot fi aprobate numai dacă aceste cadre didactice continuă activitatea pe catedrele pe care au fost titularizate conform documentului de numire pe post. Astfel, domnului Blage i s-a aprobat de IŞJ catedra de economie aplicată, nu pe istorie, cum ar fi trebuit", a mai spus preşedintele USR Oradea.

Liderul USR Oradea a încheiat spunând că, în aceste condiţii, de încălcare a legii, Ministerul Educaţiei ar trebui să schimbe actuala conducere a IŞJ Bihor, unde şef este acum Horea Abrudan, cel care în mandatul lui Blage era inspector școlar general adjunct. 

Documentele prezentate de Daniel Palaghianu la conferinţa de presă: 

"Nu comentez"

Contactat de BIHOREANUL pentru a oferi un punct de vedere cu privire la aceste acuzaţii, şeful Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan, a transmis că Blage are dreptul să predea economie aplicată.

"Conform prevederilor art. 13 alin. (1) din Metodologia invocată (Ordinul de ministru 5578/2021 -  n.r.) mai sus, „disciplinele educaţie antreprenorială şi economie aplicată pot fi predate şi de absolvenţii învăţământului universitar de lungă durată care au înscrisă pe diploma de licenţă specializarea filosofie, cu indeplinirea condiţiilor de pregătire psihopedagogică”. Având în vedere prevederile legislative invocate, apreciem că menţinerea în activitate s-a realizat cu respectarea normelor în vigoare", se arată în informarea transmisă de Abrudan.

Altfel spus, Blage, licențiat în istorie și filosofie, are dreptul, potrivit chiar actului legislativ invocat de Palaghianu, să predea disciplina Economie aplicată.

Răspunsul complet al lui Horea Abrudan:

No comment

BIHOREANUL a vrut să afle și punctul de vedere al lui Virgil Blage, dar acesta a refuzat să ofere orice lămurire pe marginea acuzaţiilor. „Inspectoratul vă poate spune dacă această decizie este ilegală sau nu. În rest, nu vreau să comentez", a declarat profesorul, refuzând orice altă precizare.

În martie 2022, USR Bihor a mai cerut demisia inspectorului general Horea Abrudan după ce în învăţământul bihorean a izbucnit un scandal uriaş, cu acuzaţii de fraudă la concursul pentru funcţiile de directori, ajunse în atenţia DNA. Aşa cum BIHOREANUL a scris, fosta şefă a Casei Corpului Didactic, Mioara Ţigan (între timp demisă de fostul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu), colegă în PNL Bihor cu Abrudan, este inculpată într-un dosar, după ce l-ar fi ajutat pe profesorul Sorin Cuc (şi el inculpat în dosar) să promoveze concursul pentru director, refăcându-i lucrarea pe care el ar fi completat-o iniţial cu cerneală care dispare.

Ţigan a fost şefa comisiei de evaluare, iar Cuc era numit director interimar la Şcoala Gimnazială Avram Iancu, chiar de către Horea Abrudan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!