Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat ziua în care campania de vaccinare anti-Covid începe şi în judeţul nostru: 5 ianuarie 2021. Primele persoane care vor primi vaccinul sunt, conform priorităţilor stabilite în întreaga ţară prin Strategia Naţională de imunizare, angajaţii din sistemul sanitar şi din serviciile pentru intervenţii în situaţiile de urgenţă.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii miercuri de către conducerea DSP Bihor, campania de vaccinare împotriva Covid-19 va fi lansată în judeţ marţea viitoare, beneficiarii urmând să fie lucrătorii din domeniul sănătăţii şi din cel social, indiferent că activează în unităţi publice sau private.

În Bihor sunt organizate 12 centre de vaccinare a personalului sanitar din structura proprie şi a personalului medical arondat, precum şi a altor categorii de personal nominalizate în această etapă, şi anume: Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea, Spitalul Pelican Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă Avram Iancu Oradea, Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, spitalele municipale din Salonta, Beiuş şi Marghita, precum şi cele orăşeneşti din Ştei şi Aleşd, plus Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament al Direcţiei Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Având în vedere Procedura de lucru pentru prioritizarea personalului din domeniul sănătăţii şi social pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 în etapa I de vaccinare, elaborată de către Comitetul Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, în Bihor, vaccinarea va fi iniţiată în ordinea priorităţilor cu: personalul care face parte din echipele de vaccinare, unităţile sanitare din faza II, spitale de suport, personalul din sistemul de medicină de urgenţă (Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD), personalul din centrele de dializă şi de transfuzii, personalul DSP şi angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

În etapa următoare vaccinarea se va extinde la toţi furnizorii de servicii medicale (inclusiv farmacii), personalul serviciilor sociale de tip rezidenţial şi de îngrijiri la domiciliu. În categoria personalui medical sunt incluşi şi rezidenţii, studenţii, elevii şi voluntarii care deservesc temporar unităţile medicale.

Potrivit comunicatului DSP Bihor, şi în cadrul unităţilor sanitare campania de vaccinare a personalului propriu va avea în vedere anumite criterii de prioritizare, conform procedurilor de lucru.

Până în prezent, s-a realizat catagrafierea personalului sanitar din cadrul unităţilor sanitare care doreşte să se vaccineze şi s-a demarat procedura de programare a acestora prin intermediul platformei online https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/

În funcţie de necesarul de doze de vaccin, DSP Bihor va solicita Centrului Regional de stocare arondat (de la Cluj Napoca) numărul de doze de vaccin care vor fi utilizate.

Vaccinul administrat în această etapă a campaniei de vaccinare este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă - vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate), produs de Pfizer şi BioNTech.

Potrivit DSP Bihor, sunt în curs de desfăşurare activităţile de catagrafiere a celorlalte categorii de personal cuprinse în etapa I care doreşte să se vaccineze în conformitate cu procedura de prioritizare, instrucţiuni privitoare la programarea acestora urmând să fie comunicate ulterior prin forurile de coordonare şi asociaţiile reprezentative ale breslei.

La nivelul judeţului Bihor, campania este condusă de un grup de coordonare şi monitorizare constituit prin ordin al prefectului Dumitru Ţiplea din care fac parte dr. Anca Hnatiuc, medic primar epidemiolog la Spitalul Municipal din Oradea (coordonator al grupului), dr. Diana Racz, medic primar sănătate publică şi management, şi dr. Corina Fonoage, medic primar epidemiologie, ambele în cadrul DSP Bihor, şi Mihai Jurcă, administratorul public al municipiului Oradea.