Venirea frigului a crescut cu peste 20% numărul beneficiarilor Adăpostului de Noapte din Oradea în ultimele zile.

În căutare de adăpost

Persoanele fără adăpost care trăiau pe străzile din municipiu au luat calea azilului de noapte de bunăvoie sau îndrumate de poliţiştii locali pentru a scăpa de gerul din ultimele zile.

"Numărul persoanelor cazate creşte întotdeauna când scad temperaturile exterioare. Dacă în timp de vară am avut cam 40 - 50 de persoane cazate, în noiembrie 2023, la primul val de frig, numărul lor a crescut undeva la peste 50 de cazaţi, iar de câteva zile, odată cu răcirea vremii, am ajuns să avem undeva la 60 de beneficiari în fiecare noapte", a declarat luni pentru BIHOREANUL, şeful de serviciu din cadrul Direcţiei Asistenţă Socială Oradea, Dănuţ Cheregi.

Potrivit evidenţelor municipalităţii, majoritatea beneficiarilor sunt persoane fără adăpost provenite din Bihor şi alte judeţe, care nu au aparţinători şi se întreţin din munci ziliere.

"Acum, că s-a răcit foarte tare afară, majoritatea persoanelor cazate preferă să rămână peste zi în centrul de pe strada Gutenberg decât să iasă în oraş. Printre altele, aici acestea socializează, se pot uita la televizor şi sunt consiliate să îşi găsească un loc de muncă", a spus Cheregi.

Ajutaţi-i să treacă iarna!

Pentru a creşte capacitatea de cazare a adăpostului, în prezent de 72 de locuri, după cum BIHORENUL a scris, DASO a cumpărat la jumătatea lunii trecute încă 2 containere de cazare, pe lângă cele 22 existente. Containerele, asemănătoare celor pentru cazarea muncitorilor pe şantier, sunt dotate cu paturi, saltele, perne şi încălzire proprie. Acestea sunt deservite de grupuri sanitare şi duşuri.

Având în vedere valul de frig care se anunţă, DASO a făcut apel la comunitatea locală să anunţe zonele în care pot fi găsite persoanele fără adăpost pentru a putea beneficia de ajutor.

Orădenii pot face sesizări telefonice între orele 10 - 22 la Dispeceratul Poliţiei Locale (0259.969) sau non-stop direct la Adăpostul de Noapte (0359.466.666).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!