Admirate şi fotografiate de orădeni de îndată ce părăsesc oraşul şi ajung pe drumuri mai puţin aglomerate, florile de câmp pot fi o soluţie şi pentru înfrumuseţarea oraşelor.
În ţările occidentale, curentul naturalist în amenajarea de spaţii verzi câştigă teren, iar Oradea se poate lăuda că este unul dintre oraşele care îşi întoarce atenţia spre natură.
Modă recentă
În ultimele două decenii, oraşele occidentale au conştientizat că amenajările fastuoase ale spaţiilor verzi sunt greu de întreţinut, scumpe şi neprietenoase cu natura. De pildă, un singur metru pătrat de gazon consumă cel puţin 25 litri de apă într-un interval de 4 zile, în anotimpul cald chiar mai mult, iar florile plantate an de an nu sunt nici ele ieftine.
Confruntate şi cu pretenţiile ecologiste ale locuitorilor, la începutul anilor 2000 administraţiile locale din Occident şi-au îndreptat atenţia spre peisagistica naturalistă, fondată încă din anii ’70 în Germania. Inspirat din natură, acest curent îşi propune să recreeze în zonele urbane spaţii decorate de plante perene, adică acele flori şi ierburi care răsar singure, fără a trebui replantate an de an.
Secretul unui spaţiu naturalist reuşit constă în combinaţia dintre plante: grădinarul trebuie să ştie perioada de înflorire a fiecăreia, ca să îşi asigure un aspect plăcut o perioadă cât mai lungă, dar şi necesităţile şi proprietăţile lor. O grădină naturalistă trebuie să fie prietenoasă cu insectele şi vietăţile mici, aşa că substanţele chimice nu sunt permise.
Specii locale
Orădeanca Diana Codrean (foto), o arhitectă-peisagistă promotoare a conceptelor ecologiste, a participat la mai multe cursuri despre plantări naturaliste şi încearcă să-i obişnuiască şi pe orădeni cu ele. "Lumea este reticentă la acest stil de plantare şi este destul de greu să schimbi un stil de spaţii verzi cu care oamenii sunt obişnuiţi. Totuşi, am propus Primăriei Oradea să încercăm o asemenea amenajare şi specialiştii de acolo au fost de acord", spune Diana.
În noiembrie anul trecut, un scuar aflat pe Bulevardul Cantemir, aproape de intersecţia cu strada Sextil Puşcariu, a devenit primul loc verde din Oradea amenajat naturalist. Pe o suprafaţă de 320 mp, au fost sădite peste 2.300 de plante perene, floricole, graminee şi arbuşti, şi sute de bulbi de primăvară. Toate sunt specii native, aşadar adaptate condiţiilor climatice, şi "autosustenabile", adică cresc fără prea mult ajutor.
Mentenanţă: 5 minute pe an!
Anul acesta, scuarul din Cantemir a înflorit pentru prima oară. Din primăvară încoace, natura dă un spectacol gratuit acolo, înflorind pe rând narcise, lalele, zambile, iarba tremurătoare, festuca (păiuş), achillea filipendulina (coada şoricelului galbenă), ceapă ornamentală, salvie ori tătărnica. Multicolore şi cu dimensiuni diferite, florile ocupă tot scuarul, aşa că pot fi admirate atât din tramvai, cât şi de orădenii care trec cu maşina pe lângă ele. "Sunt mulţumită de felul în care arată scuarul", recunoaşte proiectanta.
Scuarul nu este încă "pe picioarele lui", primii doi ani de la plantare fiind vitali în întreţinerea lui. "Are nevoie de o mentenanţă medie spre intensivă, ca orice spaţiu verde. Trebuie plivite manual speciile invazive, de exemplu", spune Diana.
De asemenea, esenţial este stratul de mulci care se va aşeza la toamnă, adică un "covor" organic, format din tulpinile tunse, care va asigura umiditatea necesară şi, totodată, va împiedica creşterea buruienilor.
În zilele caniculare, scuarul va avea nevoie de o udare manuală, dar nu şi de îngrăşăminte, pentru că plantele perene au rădăcini mai adânci şi îşi iau mineralele necesare din sol. An de an, tot ele vor contribui la îmbunătăţirea calităţii solului, tocmai prin faptul că, tunse, vor rămâne pe loc. "După 2 ani, scuarul va avea nevoie de îngrijire minimă, 5 minute pe metru pătrat pe an", zice, încrezătoare, Diana.
Pajişte urbană
Felul în care se dezvoltă scuarul este şi pe placul responsabililor din Primărie. "Ne-am propus să mai amenajăm şi alte zone verzi din Oradea în acelaşi stil", spune Adina Popa (foto), director tehnic adjunct al Primăriei. Nouă zone au fost deja identificate de reprezentanţii municipalităţii, în cartiere unde se fac şi alte lucrări de amenajare, iar grădinile "natur" ar putea completa bine aspectul urban.
De asemenea, acelaşi stil este testat într-o aşa-zisă pajişte urbană sădită de-a lungul străzii Meiului (foto jos), în aliniamentul de arbori plantaţi pe lângă pista pentru biciclişti. "Nu se comportă la fel de bine ca acela din Cantemir, în toamnă va trebui să-l completăm cu noi plantări", zice Popa.
Provocarea va fi ca orădenii să înţeleagă că aceste zone nu sunt neîngrijite şi pline de buruieni, cum ar putea crede cineva care le priveşte pe fugă, ci, de fapt, reprezintă locuri în care Oradea se reîntoarce la natură.
VOCEA STRĂZII
Ce părere aveţi despre scuarul verde sustenabil din Cantemir?
Înţeleg şi îmbrăţişez ideea de sustenabilitate, dar acest spaţiu pare cam neîngrijit. Nu îţi dai seama dacă e floră spontană sau amenajare.
Cristi
Îmi place foarte mult. Plantele sunt în aşa fel alese încât să reziste la căldură şi să nu necesite udarea periodică. Şi se va dezvolta de la sine.
Laura Bissinger
Arată mult mai diferit decât alte spaţii verzi, atrage uşor privirea. Personal, îmi place, mă plictisesc monotonia şi chestiile foarte simple.
Bogdan Cheregi
Este un spaţiu cam neîngrijit, nu îmi place. Este şi staţia de autobuz în apropiere, poate dacă aveam o bancă să-l admirăm, era altfel.
Emil
Ideea Hornbach, să nu faci nimic, să laşi natura să lucreze, nu se pretează la o aşezare urbană, n-are nimic de-a face cu civilizaţia.
Dan Maior
E un spaţiu verde care de departe este mai frumos decât orice alt parc sau scuar cu gazon. Oradea merită mai multe zone de acest gen.
Ionuţ