Bărbatul din localitatea bihoreană Borozel care, în primăvară, şi-a ucis fratele şi şi-a lăsat iniţial propria mamă să-şi asume fapta, a fost condamnat la 8 ani de detenţie. Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Bihor care a dispus, totodată, ca ucigaşul, Emil Gal, să plătească daune morale de 7.000 euro fiicei minore a victimei sale.

Anchetă cu surprize

Crima din satul Borozei a fost comisă în seara zilei de 30 aprilie, acest an, victima fiind un tânăr în vârstă de 33 ani care a murit înjunghiat cu un cuţit, după cum se precizează în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi înaintat instanţei de judecată pe 6 iunie.

Iniţial, după cum a relatat şi BIHOREANUL, fapta a fost asumată de mama victimei, Doina Venţel, în vârstă de 58 ani, care a pretins că şi-a ucis fiul în urma unui conflict spontan. Femeia a şi fost arestată preventiv, atunci, pentru 30 de zile, însă la scurt timp după ce a fost încarcerată, s-a confesat unei colege de celulă, dezvăluindu-i că adevăratul criminal era un alt fiu al ei, Emil Gal.

„A spus că motivul pentru care a spus organelor de poliție că ea a săvârșit fapta este datorat stării de panică și de dezorientare prin care a trecut în seara respectivă”, scrie în rechizitoriul Parchetului Bihor.

Noile informaţii au fost întărite şi de o convorbire telefonică purtată de Venţel cu criminalul pe 16 mai, susţin anchetatorii. Deşi în toate declaraţiile date până atunci în faţa poliţiştilor, Emil Gal a susţinut că mama sa a comis crima, în discuţia cu ea a admis că şi-a ucis fratele, ba chiar i-a reproşat că „trebuia să spună adevărul de la bun început și că nu trebuia să ia fapta asupra sa”.

Cert este că, în data de 17 mai, Gal a fost ridicat de poliţişti, iar în timpul interogatoriului şi-a recunoscut fapta, susţinând că şi-a ucis fratele la nervi, „pe motiv că acesta era beat și că i-a spart o boxă portabilă”. În aceeaşi zi, Emil Gal a şi fost arestat preventiv, pentru omor, iar mama lui a fost eliberată.

„A comis fapta cu uşurinţă”

Cazul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor pe 6 iunie, însă criminalul a cerut să fie judecat după procedura simplificată, adică doar în baza probelor strânse de procurori, ceea ce presupune totodată şi reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Ca atare, după prima şedinţă, cazul a fost declarat închis, iar vinerea trecută, judecătorul a şi pronunţat verdictul, dispunând condamnarea lui Emil Gal la 8 ani de detenţie. În hotărâre se arată că, deşi „bărbatul are discernământul mult diminuat”, acesta trebuie să-şi ispăşească pedeapsa în spatele gratiilor.

În primul rând, el „a comis fapta cu ușurință, dintr-un motiv banal, respectiv spargerea de către fratele său a unui sistem audio, fapt ce demonstrează o toleranţă redusă la frustrare” şi, în plus, „a urmărit şi a şi obţinut inducerea în eroare a organelor judiciare”, indicându-şi mama drept autoarea omorului.

„Această caracteristică şi-a păstrat-o un timp suficient pentru a se aprecia că nu a acţionat dintr-un impuls, ci dintr-un interes, evident, profund ataşat persoanei sale. Or, câtă vreme inculpatul a făcut dovada că îşi poate gestiona un comportament, fie el şi contrar legii, instanța apreciază ca inculpatul este compatibil cu starea de detenţie”, scrie în document.  

În numele victimei

Hotărârea instanţei dezvăluie faptul că, în timpul procesului, procurorii s-au constituit din oficiu parte civilă, în numele fiicei de 13 ani a victimei, cerând obligarea criminalului la plata unor daune morale în valoare de 10.000 euro.

Judecătorul a admis solicitarea, însă doar în parte, dispunând ca Emil Gal să-i plătească fetiţei doar 7.000 euro. Motivul? Mama copilei nu avea pretenţii, iar cele două nici nu locuiau împreună cu victima, „fapt care diminuează suferințele morale resimțite”.

Hotărârea pronunţată de Tribunalul Bihor pe 27 septembrie mai poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare către inculpat şi Parchetul Bihor, iar în acest caz, dezbaterile în caz se vor relua la Curtea de Apel Oradea.