Un „ciot” din Autostrada Transilvaniei (A3) aflat la limita județului Bihor, între Nușfalău și Suplacu de Barcău, ar putea fi primul tronson deschis circulației rutiere în anul 2023.

Turcii de la Nurol au finalizat 70% din lucrare, iar o filmare recentă făcută de Asociația Pro Infrastructura cu drona arată în ce fază a ajuns șantierul. 

Este adevărat că tronsonul este unul mic, de doar 13,5 km. Acesta a fost primul contract de autostradă semnat de Nurol în România, în anul 2020, pentru suma de 384 de milioane de lei, adică aproximativ80 de milioane de euro. 

Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat pe 1 februarie 2021, cu un termen de șase luni pentru proiectare și 18 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 2021, iar la scurt timp au început lucrările, scrie hotnews.ro.

„Borna celor 1000 de kilometri va fi atinsă, probabil, de turcii de la Nurol cu mini-lotul A3 Nușfalău-Suplacu de Barcău (13,554 km) în perioada mai-iunie. Compatrioții lor de la Alsim Alarko ar putea să le "fure" trofeul simbolic dacă se vor mobiliza și vor dori să deschidă parțial lotul 2 al A0 Sud. Dacă nu, vor da în trafic toți cei 16,30 km până la sfârșitul verii”, scria Asociația Pro Infrastructura la începutul anului, într-o postare cu previziunile pentru deschiderile de autostrăzi și drumuri expres în 2023.

Vezi imaginile video cu șantierul:

În Bihor, fără antreprenori

Proiectul construirii Autostrăzii Transilvania este cel mai mare eșec al României din ultimele trei decenii, lucrările începute în 2004 și încredințate inițial companiei americane Bechtel, iar apoi, succesiv, mai multor companii și asocieri, nefiind finalizate nici până în prezent.

În județul Bihor a fost construită o singură subsecțiune (3C3) de 3,35 km, de către grupul de firme Selina, între Borș II și Biharia.

În schimb, subsecțiunea 3C2 Biharia – Chiribiș (28,55 km) nu are antreprenor, după ce în luna mai a anului trecut CNAIR a reziliat contractul încheiat în august 2020 cu asocierea Trameco – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – Vahostav SK – East Water Drillings (Bucureşti) pentru suma de 326 milioane lei, pe motiv că firmele nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale.

Ulterior, în luna august, CNAIR a lansat o nouă licitaţie pentru această parte a autostrăzii, valoarea estimată a contractului fiind de 2,6 ori mai mare decât suma oferită asocierii firmelor din grupul Selina, şi anume de 877,799 milioane lei. Iniţial, data limită pentru depunerea ofertelor era 17 octombrie 2022, dar termenul a fost prelungit, mai multe firme cerând clarificări.

În ce privește subsecțiunea 3C1 Chiribiș – Suplacu de Barcău, de 26,35 km, CNAIR a lansat o nouă licitație în primele zile ale acestui an, data limită pentru depunerea ofertelor fiind 15 martie, după ce a renunțat tot anul trecut la contractul cu asocierea Construcţii Erbaşu (Bucureşti) şi Vahostav SK (Slovacia), pentru suma de 542,956 milioane lei, de data aceasta oferind 937,532 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!